Meten & Detecteren in Besloten Ruimtes

De zomer staat voor de deur… En de ene zit misschien al iets meer met zijn hoofd in de wolken dan de ander. Maar blijf wel nadenken als je moet afdalen of werken in een besloten ruimte!

In het artikel van deze week gaan we niet in op wat nu wel of geen besloten ruimte is want iedereen heeft een andere definitie. Voor ons is het simpel! Als je twijfelt of het een besloten ruimte is, behandel het dan als een besloten ruimte. Better Safe than Sorry!

Voor je de juiste maatregelen kan nemen moet je op de hoogte zijn van de gevaren. Hier even voor jou op een rijtje!

 

De gevaren

In een besloten ruimte moet je rekening houden met drie mogelijke gevaren! Verstikking, explosie- of toxisch gevaar.

Normaal moet er 20,9 Vol% zuurstof aanwezig zijn. Inerte gassen kunnen de zuurstof verdringen. Ook kan de zuurstof verbruikt worden door bijvoorbeeld te weinig ventilatie.  Als de zuurstof daalt betekent dat een direct gevaar voor jouw eigen veiligheid. En dat moet je kunnen monitoren. Daal dus nooit af als je niet zeker bent van de juiste concentratie zuurstof!

Een verstoorde ademhaling, bewusteloosheid of hartritmestoornissen zijn maar enkele gevolgen van een tekort aan zuurstof.

Een tweede gevaar is de aanwezigheid van brandbare gassen en dampen. Is er een explosieve atmosfeer in de ruimte dan kan je dat maar beter vooraf weten!

Vroeger werd er enkel rekening gehouden met het explosiegevaar maar de meeste gassen zijn ook toxisch. En dat betekent een acuut gevaar voor jouw eigen gezondheid. Wil je later van je pensioen kunnen genieten dan moet je weten of je in een toxische atmosfeer afdaalt! Als de grenswaarde van een toxisch gas overschreden is dan betreed je dus beter niet, of met adembescherming. Hierbij de lijst van de Belgische grenswaarden.

Maar hoe monitor je dat nu? Hoe kom ik erachter of er voldoende zuurstof, brandbaar en/of toxisch gas aanwezig is? Door de juiste sensoren te gebruiken! Hierbij een overzicht van de mogelijkheden.

 

De sensoren die je kan en/of moet gebruiken

Een zuurstofsensor is altijd de basis sensor! Je zou de eerste niet zijn die het niet meer kan navertellen. Een besloten ruimte afdalen zonder eerst een zuurstofmeting te doen is spelen met je leven.

Wil je brandbare gassen detecteren? Dan neem je een LEL-sensor. Een aantal weken geleden hadden we het over het verschil tussen een Katalytische en een Infrarood sensor. Lees hier het artikel als je het verschil niet kent. In onze trainingen merken we dat niet iedereen op de hoogte is van het verschil tussen deze twee sensoren. En dat kan een leven kosten… of redden!

Wil je toxische gassen kunnen detecteren dan heb je meer mogelijkheden. Dat kan je doen met een elektrochemische sensor. Er bestaan onder andere sensoren voor Koolstofmonoxide, Waterstofsulfide, Ammoniak, Blauwzuur, Stikstofoxide, Stikstofdioxide, Fosfine, Ethyleenoxide… Keuze te over.

Maar niet voor elk gas bestaat een ´specifieke´ elektrochemische sensor.  Bestaat er geen sensor voor jouw gas dan kan je meetbuisjes gebruiken. Lees het artikel van vorige week als je dat gemist hebt.

Of misschien ben je op zoek naar een digitale oplossing? Dan is een PID-sensor de oplossing!  Voor de juiste meetstrategie, klik je hier!

Belangrijk is om eerst te definiëren welke gassen er aanwezig zijn en dan de juiste keuze van sensor te maken. Hiermee kunnen wij jou helpen! Wij kijken samen met jou welke mogelijke gevaren er kunnen zijn op jouw site en welke meetstrategie en sensor(en) het meest geschikt zijn. Voor trainingen, verkoop, verhuur of service van gasdetectie kan je ons altijd contacteren.

 

Een Diffuus of een Gepompt toestel?

Nu ken je de mogelijke gevaren en je hebt een idee van de mogelijke sensoren maar waar wij het meestal zien misgaan is het gebruik van het toestel.

Ken jij het verschil tussen een diffuus en een gepompt toestel? Een diffuus toestel heeft geen pomp.  Er kan geen gas aangezogen worden. Maar toch zien we nog altijd mensen vrijgave metingen doen met een diffuus toestel, aan een koordje naar beneden.

Wat daar het gevaar van is? Dat je jouw display niet kan zien. Als jouw meetwaarde niet boven het ingesteld alarm komt, krijg je geen alarm. Sensoren hebben een responstijd of vertraging. Als jij jouw toestel terug naar boven trekt is de kans groot dat jouw display gewoon terug op 0 staat (of 20,9 % voor de zuurstof).

En wat doe jij? Juist, afdalen in een potentieel gevaarlijke atmosfeer.

Als we 1 belangrijk advies kunnen geven… gebruik dan altijd een gepompt toestel VOOR jij de ruimte betreedt. Zorg dat je jouw display ALTIJD kan zien en gebruik (de juiste) slang om een meting over een afstand te doen.

Als de ruimte is vrijgegeven neem je een diffuus toestel mee. Waarom? Omdat de atmosfeer tijdens jouw verblijf kan veranderen. En dat moet je monitoren!

Reacties

  1. koen van craenendonck schreef:

    Wat ik in mijn opleidingen meegeef is het volgende: nooit zomaar een besloten ruimte bemeten zonder dat je weet wat erin gezeten heeft, of waarmee ze gespoeld is. Bij geen kennis hiervan: NAVRAGEN! We moeten weten wat we kunnen verwachten (dit ivm kruismetingen)
    Begin een besloten ruimte te bemeten een stuk voor het mangat en begin daar te meten waar we het gas niet verwachten. (Indien we daar dan al LEL meten , kunnen we er zeker van zijn dat de besloten ruimte niet ok is en zo vergiftigen we onze sensor minder. Dan gaan we langzaam richting het mangat en de laatste metingen gebeuren in de besloten ruimte.)

  2. H. de Jong schreef:

    Uw zegt dat het aan te raden is om de detectie voor vrijgave van een besloten ruimte te doen met een gepompt versie, maar zover ik weet is dit verplicht. Het gebruik van een diffuus apparaat is alleen geschikt voor monitoring en niet voor detectie. Toch?

  3. Ine schreef:

    Goede middag, klopt helemaal. Maar wat we regelmatig zien in onze trainingen dat er diffuus toestellen worden gebruikt en ze deze soms aan een touw naar beneden hangen om een (foutieve) meting te doen of soms zelfs helemaal niet… Enkel aan het mangat of de opening.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!