Verschil tussen LEL Katalytisch en LEL Infrarood sensor

Vorige week hadden we het over de Do´s & Dont´s van de Katalytische LEL-sensor. Heb je dit artikel gemist? Klik dan hier!

Een katalytische LEL-sensor heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Geen 14 Vol% Zuurstof aanwezig? Dan mag je niet betrouwen op de uitlezing van jouw Katalytische LEL-sensor!

Maar dan komt de vraag van onze deelnemers… Wat nu? Hoe moeten we de concentratie aan brandbaar gas dan vaststellen?

En daarvoor heb je de Infrarood sensor! Deze sensor heeft geen zuurstof nodig om te kunnen werken. Je mag hem zowel in normale zuurstof atmosfeer als in inerte atmosfeer gebruiken. Want dit meetprincipe is niet gebaseerd op een verbranding!

 

Een (bijna) dodelijk ongeval…

Als we een training geven vragen we op het begin altijd welke LEL-sensor er aanwezig is. “Is er dan een verschil? Of LEL is toch LEL, krijgen we vaak te horen.”

Maar LEL is absoluut niet zomaar LEL!

Twee jaar geleden werden we gecontacteerd voor een bijna dodelijk ongeval. Een veiligheidswacht moest een meting doen aan een inerte leiding. De leiding was defect en moest hersteld worden door een contractor. De meting moest duidelijk maken of er brandbaar gas aanwezig was.

Er waren 2 verschillende toestellen on site aanwezig. De ene met een standaard LEL-sensor. En de tweede met de Infrarood. Je raadt het al… het verkeerde toestel werd meegenomen omdat de veiligheidswacht niet op de hoogte was van het verschil tussen LEL Katalytisch en LEL Infrarood. Zijn conclusie…. 3 Vol% O2 en 0 %LEL. De werken mogen starten want er is geen brandbaar gas aanwezig.

De harde knal een tijdje later bewees het tegendeel. Wil je weten wat er fout ging? Bekijk dan zeker de video onderaan het artikel!

 

Toestellen labelen

Gasdetectie is veel meer dan een toestel aan en uit zetten. En hoewel je iemand tijdens een training veel informatie kan geven is het ook de ervaring die een rol speelt. Het is niet alleen een toestel aflezen of iemand vertellen: “Als hij in alarm gaat, moet je stoppen met werken!”

Het gaat hem altijd over: “Weet je waar je mee bezig bent?”

Dat is wat wij in onze trainingen ook proberen duidelijk te maken. Dat is onze missie! Onze deelnemers vertellen en laten zien wat er mis kan gaan. Dat zij verantwoordelijk zijn voor het toestel en niet degene die het toestel heeft aangekocht. Je moet weten wat je zelf kan doen om jouw toestel te checken. Want dat toestel brengt jou veilig thuis…. of niet…

Gasdetectie is geen rocket science maar je moet er wel je kop bijhouden. Als we zien dat iemand twee verschillende LEL-sensoren heeft dan is ons eerste advies: Label je toestellen. Zet erop waar ze voor dienen. Maak een korte meetfiche om het de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken en om fouten te voorkomen.

Voor ons is jouw veiligheid van levensbelang. Iedereen wil ´s avonds veilig thuiskomen. Toch?

Klik hier voor het laatste blog uit deze reeks van 3! Heb je de eerste gemist? Klik dan hier.

Reacties

  1. Thys Louis schreef:

    Heb net de video bekeken. Zeer interessant en ik deel de bezorgdheid dat niet iedereen op de hoogte is van het type meter (sensor) die zij gebruiken.
    Wordt er op de opleidingen dan nooit de vraag gesteld waarom niet altijd meten met IR?
    Ik neem aan dat ook hiervoor een grondige reden is.
    Verschillende mensen bij Agfa hebben de cursus reeds gevolgd. Kan ik mij daar ook nog ergens voor inschrijven?
    Onze site in Heultje heeft één vaste brandweerman die zeer regelmatig metingen uitvoert maar ik ben er zeker van dat hij deze kennis niet heeft. Zeker interessant om die persoon ook de gelegenheid aan te bieden de cursus te volgen.

  2. Ine schreef:

    Dank je wel voor jouw reactie, Louis.
    Je kan één van onze gasdetectie bootcamps volgen en inschrijven voor de eerstvolgende bootcamp. Je hebt de keuze uit die voor brandweer of industrie. De data vind je hier: https://www.safetydetection.be/uniek-aanbod-industrie/ of https://www.safetydetection.be/uniek-aanbod-brandweer/.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!