Do´s & Dont´s van de Katalytische LEL-sensor

Do´s & Dont´s van de Katalytische LEL-sensor

Zowel in onze Basistrainingen als in de uitgebreide Experttrainingen komt de LEL-sensor aan bod. Omdat dit een sensor is die (bijna) iedereen gebruikt. Industrie, brandweer, transport… brandbare gassen zijn tegenwoordig overal. Als we onze deelnemers vragen of ze de sensor soms gebruiken in een te lage concentratie zuurstof (of inerte atmosfeer) dan zien we bijna 90% van de deelnemers ja knikken. En op dat moment krijg ik kippenvel… want als er 1 ding is dat je MOET weten is dat deze sensor absoluut zuurstof nodig heeft om te kunnen werken.

Daarom deze reeks van 3 blogs omdat ik onmogelijk alles kan vertellen in een. Bekijk ook zeker de video´s die erbij horen. Want beelden zeggen soms meer dan woorden…

 

De branddriehoek

We beginnen bij het begin….

De katalytische LEL-sensor is een sensor die gebaseerd is op het principe van de branddriehoek. Er zijn 3 componenten nodig voor een verbranding. Ontbreekt er een dan heb je geen verbranding. Zuurstof , brandbaar gas en ontstekingsbron! In een inerte omgeving heb je te weinig zuurstof. Als de zuurstof daalt naar bijvoorbeeld 3 of 6 Vol% heeft de LEL-sensor te weinig zuurstof om intern een verbranding te kunnen veroorzaken.

Wat is nu de richtlijn vraag je je af? De ene fabrikant heeft 10 Vol% zuurstof nodig voor zijn LEL-sensor, terwijl een andere 14 Vol% nodig heeft. Wij als S&D nemen de worst case op de markt en vertellen onze deelnemers dat de LEL minimaal 14 Vol% nodig heeft om te kunnen werken. Wat doe je als jouw zuurstofsensor daalt tot 10 Vol% en de Katalytische LEL-sensor een uitlezing van 0% LEL geeft? Ben je zeker dat er geen brandbaar gas aaanwezig is?

Dat is waar wij het fout zien gaan! Want de interpretatie van onze deelnemers op dat moment is meer dan eens …. “Nee, er is geen gas!”

En dan hou ik mijn hart vast… de LEL sensor heeft onvoldoende zuurstof om daarover een juiste uitspraak te kunnen doen… Hij werkt niet in een lage ( <14 Vol%) zuurstofconcentratie!

 

Lel, Vol% en ppm is appelen met peren vergelijken!

Een katalytische LEL-sensor detecteert van 0 tot 100% LEL meetbereik met een resolutie van 1% LEL. Weet dat geen enkele LEL sensor jou specifiek zal vertellen om welk gas het gaat. De LEL sensor neemt de som van alle brandbare gassen. Elk gas heeft andere explosiegrenzen. Methaan heeft een LEL (Lower Explosion Limit) van 4,4 Vol%. De (100%) LEL komt dus overeen met 4,4 Vol% methaan gas. Een resolutie van 1% LEL komt dan overeen met 0,044 Vol% of 440 ppm. Tijdens onze praktijkoefeningen zien we vaak de vragende blikken..

LEL%, Vol%, ppm… is daar dan een verschil tussen!? Absoluut! Bekijk de video onderaan.. dat maakt heel veel duidelijk!

 

What you see is not always what you get…

Onlangs belde een klant ons op… Hij gebruikte 2 toestellen om een lek aan een aardgasleiding (bestaat uit ca. 75 % Methaan) op te sporen. Een gaslekzoeker in ppm niveau en de gewone katalytische LEL-sensor. We moesten de LEL-sensor direct komen ophalen voor nazicht want hij bleek defect te zijn!

De gaslekzoeker gaf een concentratie van 200 ppm waar de LEL sensor doods op 0% LEL stond. Zijn conclusie? Een defecte Lel sensor! Toen we hem uitlegden dat de LEL sensor pas methaan kon detecteren vanaf een concentratie van 440 ppm werd hem veel duidelijk…

Wat er aanwezig is… zie je niet altijd op je gasdetector! Tenzij je het juiste toestel gebruikt voor jouw applicatie. LEL%, Vol% en ppm zijn een wereld van verschil… en niet dezelfde grootte van eenheden!

In het volgend blog lees je meer over wat je kan doen als de zuurstof daalt en jouw Katalytische LEL-sensor niet langer betrouwbaar is. Al ooit gehoord van een LEL Infrarood sensor? Misschien is hij wel de oplossing (of misschien ook niet…). Klik hier voor het tweede blog uit deze reeks van 3!


Bekijk ook zeker deze video:


Heb jij een vraag over de LEL-sensor of de werking ervan? Ik hoor jouw reactie graag in het reactieveld onderaan dit artikel..

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!