LEL Katalytisch & Wat er kan misgaan….

LEL Katalytisch & Wat er kan misgaan….

In het blog van vorige week kon je lezen dat veel van onze deelnemers het verschil niet kennen tussen een Katalytische en Infrarood LEL-sensor en hoe dit vaak tot ongevallen kan leiden. Heb je dit artikel gemist? Klik dan hier!

Zelfs als je het verschil in sensoren kent kunnen er dingen misgaan. Hoe weet je of je sensoren werken en reageren op gas? Wist je dat sensoren kunnen vergiftigen door tal van factoren? Vorige week zei iemand me nog: “Ok, Ine, dat kan wel zijn maar dan zegt het toestel het mij toch?! Dan krijg ik daar toch wel een melding van?!“

“Was het maar waar…”

“Gasdetectietoestellen zijn domme toestellen!” Toen ik dat deze week vertelde aan een groep van 15 operatoren werd ik bijna afgeschoten. Ze werkten al jaren met toestellen en vertrouwden erop dat wat het toestel zei ook klopte. Niemand had hen ooit verteld dat er een interpretatie nodig was van de persoon zelf. En volgens mij gaat het daar mis. We vertrouwen blindelings op wat dat kleine, compacte toestel ons vertelt zonder zelf na te denken.

“Als de sensor 0 %LEL aangeeft is er geen gas aanwezig, toch? Dan ben ik veilig, toch?”

“Misschien wel, misschien niet…”

Hier zijn 3 oorzaken die jouw Katalytische LEL-sensor kunnen vergiftigen.

 

Detectie van brandbaar gas in inerte atmosfeer

Een katalytische LEL-sensor heeft absoluut zuurstof nodig om te kunnen werken. Wil je brandbaar gas detecteren in een atmosfeer waar onvoldoende zuurstof aanwezig is dan zal het gas als een soort van roet neerslaan op de interne actieve weerstand. Systematisch vergiftig je de sensor. Is de weerstand ingekapseld met roet kan je geen brandbaar gas meer detecteren. Resultaat? Een uitlezing van 0 %LEL terwijl er wel brandbaar gas aanwezig is.

 

Checken met een aansteker

Toegegeven, er is geen eenvoudigere en snellere manier om te checken of je LEL-sensor reageert op brandbaar gas. Hou er een aansteker voor en de LEL-sensor zal reageren. Alleen vergiftig je de sensor op dezelfde manier als hierboven. Je geeft (onzuiver) gas uit de aansteker in een veel te hoge concentratie. De gevolgen zijn hetzelfde… Een defecte LEL-sensor die geen brandbaar gas meer detecteert als je in het veld moet gaan meten.

 

Solventen, Zwavelverbindingen, en tal van andere boosdoeners…

We meten in industrie en omgevingen waarin tal van brandbare gassen, solventen, lood-en zwavelverbindingen aanwezig zijn… Een lijst van oorzaken die de LEL-sensor op de lange duur zullen vergiftigen.

Of we dit kunnen vermijden?” “Nee, absoluut niet!”

Je moet beseffen dat een zesmaandelijkse kalibratie niet voldoende is om de werking van de LEL-sensor te waarborgen. Een technieker kijkt jouw toestellen zesmaandelijks na maar hij is niet verantwoordelijk voor wat er in tussentijd gebeurt…

Hier vind je een overzicht van tal van vergiftigingen waar je (meestal) niets aan kan doen.


Heb je de eerste twee blogs gemist uit deze reeks van 3? Klik hier voor het eerste blog. Hou het volgende blog in de gaten waar we de meest eenvoudige en snelle oplossing aanbieden om jouw sensoren te checken!

Reacties

  1. Ruud schreef:

    Hoi Ine, ik volg je verhalen. Ben blij dat je je ervaringen met een ieder aan’t delen bent. Succes met S&D!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!