PID & Meetbuisjes – Dé Ideale Meetstrategie

PID & Meetbuisjes – Dé Ideale Meetstrategie

In het vorige artikel hadden we het over de PID-sensor. Wil je gassen detecteren in Parts Per Million of ppm niveau dan kan een PID-sensor de oplossing zijn. Wil je meer weten over de werking van de PID-sensor? Lees dan hier het artikel van vorige keer als je het gemist hebt.

Een PID-sensor is een digitale en snelle manier om lekken op te sporen. Maar niet alle lekken! Wil je er zeker van zijn dat jouw gas gedetecteerd wordt, dan zoek je eerst de Ionisatie Potentiaal van het gas. Is deze waarde kleiner dan de lamp die jij gebruikt dan kan het gas gedetecteerd worden.

Maar wat doe je als jouw gas niet gedetecteerd wordt door jouw lamp?

Vroeger had iedereen meetbuisjes. Tijdens trainingen zien we dat meer en meer mensen daarvan terug komen. Want meetbuisjes zijn niet digitaal. Gasdetectietoestellen zijn uitgerust met sensoren die jou een digitale uitlezing geven. Bij meetbuisjes moet je meer zelf doen. Doe je iets fout, dan heb je een verkeerde meting.

Wij zien zeker een toepassing voor meetbuisjes maar je moet wel weten wanneer en hoe ze te gebruiken!

 

Dé juiste werking van meetbuisjes

Een meetbuisje is gevuld met een reagens. Als er een gas aanwezig is zal het reagens verkleuren. Deze verkleuring wijst op aanwezigheid van een bepaald gas. Is er geen verkleuring dan is het desbetreffende gas niet aanwezig. Je hebt honderden verschillende buisjes.

Voor (bijna) elk gas bestaat er een ´specifiek´ meetbuisje. Meetbuisjes zijn namelijk niet exact specifiek! Ze kunnen reageren op andere gassen. Dit is een kruisgevoeligheid. Lees dus altijd de bijsluiter!

 

PID & meetbuisjes: een ideale combinatie

We schrijven meetbuisjes niet af. We gebruiken ze meestal in combinatie met een PID-sensor. Een PID-sensor reageert namelijk binnen enkele seconden. Een meetbuisje doet er ‘iets’ langer over. Waar de PID-sensor de som neemt van de aanwezige gassen kan je met een meetbuisje meer ‘specifieker’ detecteren.

Een PID-sensor is niet specifiek. Hij reageert op verschillende gassen. Is de Ionisatiepotentiaal (IP) van het gas lager dan jouw lamp dan wordt het gas gedetecteerd. Heb je bijvoorbeeld 5 verschillende gassen met een IP kleiner dan de lamp (bv: 10,6eV lamp), dan worden ze allemaal gedetecteerd. De PID-sensor heeft echter een verschillende gevoeligheid voor de verschillende gassen. Heb je een uitlezing van 100 ppm dan is dat nooit exact 100 ppm.

Wij adviseren een PID-sensor te gebruiken om snel lekken op te sporen.  Maar dus nooit te betrouwen op de uitlezing van het toestel want die is niet exact!

Een PID-sensor en meetbuisjes kan je gebruiken als je weet welke gassen er aanwezig kunnen zijn. Weet je dat niet, dan weet je niet of de PID-sensor het gas kan detecteren. En dan weet je ook niet welk buisje je moet nemen. Er zijn te veel mogelijkheden in buisjes om zomaar een gok te nemen…

 

De meetstrategie die wij adviseren

Hoe wij het doen? Wij lijsten de gassen op die mogelijk aanwezig zijn. Dan zoeken we de Ionisatiepotentiaal van elk gas. Deze waarde kan je vinden in de voorlaatste kolom van deze lijst. Vervolgens kijken we of de lamp het gas kan detecteren. Hebben we een lamp met een sterkte van 10,6eV dan kunnen alle gassen met een IP onder de 10,6eV lamp gedetecteerd worden.

We gebruiken de PID-sensor dus als snelle screener. In de tabel onderaan zie je dat Gas A en B gedetecteerd worden door de PID. De IP-waarde is lager dan de 10,6eV lamp. Geeft de PID-sensor een uitlezing van 0 ppm dan is Gas A en B niet aanwezig. Maar heb je een uitlezing van bijvoorbeeld 100 ppm dan kan je een aanvullende meting doen met meetbuisje A en B.

Gas C kan niet gedetecteerd worden door de 10,6eV lamp. Zelfs niet door de 11,7eV lamp. Om er zeker van te zijn dat gas C niet aanwezig is doe je een extra meting met meetbuisje C. Is er geen kleurverandering dan is Gas C niet aanwezig.

GAS IP (eV) Lamp (10,6eV) Buisje
A 10,2 OK A
B 9,7 OK B
C 13 Niet OK C

En dit is hoe wij het doen! Wil je snel en indicatief een lek opsporen maar maakt het niet uit om welk gas het gaat dan hoef je geen meetbuisje te gebruiken. Maar wil je een stap verder gaan, dan gebruik je best een meetbuisje.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!