PID: Weet jij wat je meet?

PID: Weet jij wat je meet?

Tien jaar geleden had niemand ooit gehoord van PID. Tegenwoordig heeft iedereen een PID-sensor. Een raffinaderij, bodemsaneerder, meetploeg, gasanalist of petrochemische firma… Iedereen gebruikt wel een of meerdere PID toestellen. Maar als ik tijdens een gasdetectie training vraag wat de PID-sensor detecteert krijg ik meermaals een vragende blik. En achteraf blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van de juiste werking ervan.

Daarom dit blog. Omdat je moet weten wat je toestel en PID-sensor meet voor je ermee het veld in gaat. Detecteren zonder weten wat de sensor kan, is met jouw leven spelen… Of met dat van een ander!

 

PID: dé basis

PID betekent Photo Ionisation Detector. Deze sensor detecteert de VOC´s of Vluchtige Organische componenten. Maar wat houdt dat nu in?

Vroeger hield men enkel rekening met de Explosiviteit van een gas. Wat is de Lower Explosion Limit (LEL)? Of wanneer vliegt de boel de lucht in? Iedereen gebruikt daar een LEL-sensor voor. Maar de laatste jaren is ook de toxiciteit belangrijk geworden. Hoe toxisch is een gas? Wat is de giftigheid? Wanneer wordt het kankerverwekkend? Wat is de grenswaarde van een gas?

Meer en meer wordt de toxiciteit gemonitord. En dat kan met een PID-sensor. Een PID-sensor is namelijk een veel gevoeligere LEL-sensor die in Parts Per Million kan detecteren. Een LEL-sensor detecteert in %LEL.

 

De verschillende lampen

Er bestaan 3 verschillende PID-lampen. Een 9,8 eV, een 10,6 en een 11,7 eV lamp. De eenheid is eV of electron Volt.

Hoe sterker de lamp hoe meer VOC´s er gedetecteerd kunnen worden. Waarom dan niet elke PID-sensor uitgerust is met een 11,7eV lamp? Dat heeft alles te maken met de prijs, garantie en levensduur van de lamp. Een 11,7eV lamp heeft een levensduur van circa 2 tot 3 maanden. De garantie bedraagt maximaal 1 maand (afhankelijk van de fabrikant). En de prijs ligt rond de 500€ per lamp.

Heb je een 10,6eV lamp dan varieert de garantie tussen de 1 en 3 jaar. De levensduur van een 10,6eV lamp is 3 tot 4 jaar en de prijs ligt rond de 350€ per lamp.

De 10,6eV lamp detecteert 85% van alle VOC´s en voor de meeste klanten is dit dan ook de logische keuze. Maar niet altijd de juiste!

 

1 Gouden regel

Als je met PID werkt moet je een idee hebben van de aanwezige gassen. Weet je niet welk gas er aanwezig is dan kan je dus niet besluiten of er wel of geen gas aanwezig is. Dat kan jij niet maar ik ook niet.

Elk gas heeft namelijk een Ionisatiepotentiaal (IP) of Ionisatie energie (IE). Deze waarde ligt vast voor elk gas. Als de IP-waarde van het gas kleiner is dan de lamp kan het gas gedetecteerd worden. Is de IP-waarde groter dan de lamp dan mag je een halve dag blijven staan, jouw PID-sensor zal jou een uitlezing geven van 0 PPM (Parts Per Million). Maar wil dat dan zeggen dat er geen gas is? Absoluut niet! Jouw lamp is niet sterk genoeg en kan het gas niet ioniseren of detecteren.

REGEL:         IP (GAS) < LAMP? Het gas wordt gedetecteerd!

Weet jij welke gassen er on site aanwezig zijn, dan kan je de IE (of IP)-waarde van jouw gas opzoeken in deze lijst. Klik hier!

In de voorlaatste kolom zie je de IE-waarde staan.

Zo heeft Hexaan een IE-waarde van 10,13eV. Heb jij een 10,6eV lamp dan kan dit gas gedetecteerd worden. Wil je Chloor detecteren (Chlorine) dan heb je een 11,7eV lamp nodig. De IE-waarde is namelijk 11,48.

Hou er dus rekening mee dat een PID-sensor niet zomaar alles kan detecteren. Hij is zeker geen vervanging van de LEL-sensor maar eerder een aanvulling. Ja, een PID-sensor kan sneller een lek opsporen in PPM-niveau maar wil je methaan, ethaan of tal van andere gassen detecteren dan kan dat niet altijd met de PID-sensor. Zoek het altijd eerst op voor je het veld in gaat.

In ons volgende blog hebben we het over het gebruik van PID en meetbuisjes. En de meetstrategie die wij toepassen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden jou automatisch op de hoogte als er een nieuw artikel verschijnt!

Reacties

  1. Beerens Patrick schreef:

    Op mijn werk gebruiken we een 11,7eV lamp daar we werken met chloor, methylchloride en andere stoffen. Bij de brandweer daarentegen gebruiken we de 10,6eV lamp. Het is correct dat we de explosiemeter gebruiken met als ondersteuning de PID.

  2. Dirk Overheyden schreef:

    Altijd nuttig dat er aanvullende of opfrissende informatie wordt aangeboden i.v.m
    gasdetectie. Meer kennis is ook een extra troef naar de klant toe.

  3. Ine schreef:

    Dank je wel voor jouw reactie, Dirk.
    We zien tijdens onze trainingen regelmatig dat er sensoren en toestellen gebruikt worden maar dat niet iedereen weet wat je er nu exact mee kan detecteren…

  4. Ine schreef:

    Goede middag Patrick, dank je wel voor jouw reactie. Een PID in combinatie met een LEL-sensor zien we tegenwoordig meer en meer als basis.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!