In het vorige artikel hadden we het over de ideale meetstrategie van de PID-sensor met meetbuisjes. Heb je dit gemist? Klik dan hier.
Meetbuisjes gebruik je meestal niet dagelijks. Ze komen uit de kast bij een lek, een calamiteit of een interventie. Maar hoe werkt dat nu juist?
Het meetprincipe van een detector buisje
Iedereen heeft het over meetbuisjes maar het buisje gaat niet ‘meten of analyseren’. Een meetbuisje is meer een detector buisje. Het geeft een indicatie! Het glazen buisje is gevuld met een chemisch reagens. Met een handbediende pomp wordt de lucht in het buisje gezogen. Als het te meten gas aanwezig is zal het reagens verkleuren. De lengte van de kleurverandering is een maat voor de concentratie van het gas.
Op het buisje kan je de naam van het te meten gas aflezen, het aantal pompslagen (n), een pijl voor de stromingsrichting en een schaalverdeling met meetbereik.
De handpomp: het belangrijkste onderdeel
Er zijn verschillende fabrikanten van meetbuisjes en handpompen op de markt. Van de handpomp zijn er 2 modellen. De Accuro Pomp van Drager enerzijds en de plunjerpomp (of ‘fietspompen’) aan de andere kant. Twee pompen met een totaal verschillende werking.
Als de handpomp lek is mag je geen meting uitvoeren. Je moet voor ELK gebruik een lektest uitvoeren door een gesloten buisje in de pomp te plaatsen. Bij de Accuro pomp doe je 1 pompslag door de pomp volledig dicht te knijpen. Bij de fietspomp trek je de plunjer volledig naar achter. Er wordt dan 100 ml lucht door de pomp getrokken.
Als bij de Accuro pomp binnen 1 minuut de witte indicator (op de zijkant) verschijnt is de pomp lek. Bij de plunjerpomp wacht je 2 minuten. De witte indicator bevindt zich op het uiteinde van de plunjer. Heb je een lek dan doe je de pomp binnen voor service. Wanneer heb jij jouw pomp de laatste keer gecheckt? Voor vragen rond service of onderhoud kan je contact opnemen met onze technische dienst op info@safetydetection.be
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Voordat je een meetbuisje gebruikt moet je de bijsluiter lezen. Deze vind je in het doosje. Op de bijsluiter vind je volgende zaken:
- Wat is de werkingstemperatuur? Normaal gebruik je een buisje tussen de 0 en 40°C. Is het kouder dan moet je het buisje voorverwarmen met de hand.
- Moet je een voorzetbuisje gebruiken? Een voorzetbuisje zet je voor het meetbuisje. Zonder voorzetbuisje doe je een foute meting.
- Wat is het meetbereik?
- Hoeveel pompslagen (n) moet je doen?
- Welke correctiefactor moet je toepassen?
- Zijn er Kruisgevoeligheden? Een buisje kan op verschillende gassen reageren.
- Wat is de Kleurverandering?
Een betrouwbaar resultaat in 3 stappen
STAP 1: Breek de beide kanten van het buisje af met de tube breker en plaats het buisje in de pomp
STAP 2: Doe het juiste aantal pompslagen en lees af wanneer de witte indicator verschijnt
STAP 3: Lees de kleurverandering af op de schaalverdeling