Dé mogelijkheden in gasdetectie!

In het blog van vorige keer kon je lezen over de eerste stap uit onze SAFE®-methode. En hoe je pas veilig kan gaan meten en detecteren als je op de hoogte bent van de situatie! Gemist? Lees het hier! Deze week meer over Analyse the Possibilities. Welke mogelijkheden zijn er in gasdetectie?

SAFE® staat voor:

S = Search for the situation

A = Analyse the possibilities

F = Find the most perfect solution

E = Evaluate the results

 

SAFE dus… Analyse the possibilities!


Welke sensoren bestaan er?

De zuurstofconcentratie kan je detecteren met een zuurstofsensor. Er zijn zuurstofsensoren die je beter niet gebruikt in inerte atmosfeer terwijl anderen daar meer geschikt voor zijn. Vraag dit na voor je gaat meten. Lees hier meer.

Brandbare gassen kan je detecteren met een Katalytische of Infrarood LEL-sensor. Toxische of giftige gassen kan je detecteren met elektrochemische sensoren, een PID-sensor of indicatieve meetbuisjes.

Moet je een meting doen in een atmosfeer waar je niet zeker bent van de concentratie zuurstof? Dan moet je opletten met een Katalytische LEL-sensor. Deze heeft minimum 14 vol % zuurstof nodig voor een betrouwbaar meetresultaat. Een Infrarood LEL-sensor is niet altijd de oplossing want deze detecteert alleen koolwaterstoffen en geen waterstof, acetyleen, ammoniak, CO en H2S. Lees hier meer.

Waar de PID-sensor en elektrochemische sensoren een digitale uitlezing geven, moet je de meetbuisjes zelf aflezen en interpreteren. De PID-sensor is een breedbandsensor die de som van de VOC’s of Vluchtige Organische Componenten detecteert. Wel moet je de lampsterkte en de ionisatiepotentiaal kennen van de gassen die je wilt detecteren. Lees hier meer.

Een elektrochemische sensor detecteert meer specifiek maar is wel onderhevig aan kruisgevoeligheden.

Wil je een juiste keuze maken dan moet je de voor- en nadelen van elke sensor kennen en op basis daarvan kiezen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw applicatie. De S&D -Flowchart© uit het boek kan je helpen om de juiste keuze te maken.


Welke toestellen kan je gebruiken?

Er zijn 6 meetprincipes in draagbare gasdetectie maar veel meer mogelijkheden aan toestellen en fabrikanten.

De eerste keuze die je moet maken is of je mensen persoonlijk wilt beschermen of een meting wilt doen over een afstand. 

Wil je verschillende gassen tegelijk detecteren dan kies je voor multigastoestellen. Heb je maar één sensor nodig dan kan je voor de compactere enkelgastoestellen gaan. Als je een basistoestel met zuurstof en Katalytische LEL-sensor gebruikt en er ook toxische gassen aanwezig zijn, dan heb je een extra elektrochemische of PID-sensor nodig.

Wil je lekken opsporen dan is een lekzoeker met PID-sensor geadviseerd. Een elektrochemische sensor kan door een te groot lek vergiftigd worden en is hier niet de beste oplossing.


Wat zijn de meetbereiken en resoluties van de sensoren?

Wil je een toxisch gas detecteren in parts per million of parts per billion? Of kies je voor een sensor die brandbare gassen detecteert in %LEL?

Misschien is een LEL-sensor niet voldoende voor detectie van ethyleen. De Belgische grenswaarde van ethyleen is namelijk 200 ppm. Als de LEL-sensor met een resolutie van 1% LEL reageert dan heb je de grenswaarde misschien al overschreden? 1% LEL komt overeen met 270 ppm (de LEL van ethyleen is 2,7 vol % wat overeenkomt met 100% LEL).

Een Katalytische LEL-sensor zal pas reageren boven de 270 ppm ethyleen want de resolutie is 1% LEL en niet 1 ppm!

Een aantal dingen om bij stil te staan voor je kan starten…

Hierbij een overzicht van de tweede stap uit de SAFE®-methode!

ANALYSE the possibilities

  • Welke sensoren bestaan er?
    • O2
    • LEL: Katalytisch of Infrarood
    • Elektrochemisch (CO, H2S, SO2, …)
    • PID
    • Meetbuisjes
  • Welke gasdetectietoestellen kan je gebruiken?
    • Enkelgas of multigas
    • Diffuus of gepompt
    • Lekzoeker voor toxische gassen
    • Zonebewaker
  • Wat is het meetbereik en resolutie van de sensor?
    • ppb, ppm, vol % of %LEL

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!