5 dingen die ELKE gasanalist moet weten!

We krijgen de laatste tijd veel aanvragen voor trainingen tot gasanalist. Bedrijven willen meer kennis in huis hebben, naast het inhuren van externe veiligheidswachten en/of gasanalisten. Een twee- of driedaagse Expert Training op maat van jouw toestellen en sensoren is de start. Maar na drie dagen ben je geen ervaren Gasanalist.

Die ervaring moet je opdoen in het veld. Je moet praktisch leren werken met gasdetectie toestellen. Maar je moet ook op de hoogte zijn van wat jouw sensoren wel en niet kunnen! Theoretische kennis van de meetprincipes moet er zijn.

 

Hier zijn 5 dingen die een gasanalist moet weten voor hij het veld ingaat!

1. Meer kunnen dan een toestel aan en uit zetten

Er is zoveel meer dan een toestel aan en uit zetten. Nog altijd zien we mensen het veld ingaan met als enige uitleg: “Zo zet je het toestel aan en uit. Als er een alarm is, stop je met werken.”

Maar is dat voldoende? Voor ons niet!

Iemand met kennis van zaken weet wat zijn toestel kan en wat het niet kan. Hij weet welke sensoren er in zitten, waar de eenheden voor staan en hij kan jou van A tot Z vertellen waar het toestel voor dient en hoe het te gebruiken.


2. Verschil tussen LEL Katalytisch en LEL Infrarood

Als een gasanalist niet kan vertellen wat het verschil is, dan krijg je problemen. Stuur nooit een gasanalist on site die niet weet dat er voor een Katalytische LEL-sensor zuurstof nodig is. Heeft hij nog nooit gehoord van LEL Infrarood maar wordt de sensor gebruikt? Dan is er werk aan de winkel. 

Lees zeker dit artikel als je het verschil niet kent!


3. Werking van de PID-sensor

Wist jij dat er 3 verschillende PID-lampen bestaan? Weet jij hoe je kan nagaan of een gas wel of niet gedetecteerd kan worden door een PID-sensor? Wat detecteert een PID-sensor nu wel en wat ook absoluut niet? Waar zoek je dit op?

Meer over PID lees je in dit artikel


4. Het verschil %LEL/vol % en ppm

Niet weten dat ppm, parts per million betekent en dat 1 vol % niet hetzelfde is als 1% LEL is de basis. In elke training leggen we dat uit. Maar wat gebeurt er als jij een uitlezing niet kan interpreteren? Een gasanalist moet de waarden op zijn gasdetectietoestel kunnen interpreteren.

Hoe je dat doet lees je hier!


5. Gegevens opzoeken en interpreteren

Gaan er alarmbellen af bij de concepten correctiefactoren, grenswaarden en kruisgevoeligheden, dan heb je ondersteuning nodig! Aan de hand van de juiste tabellen kan je veel opzoeken. Maar je moet weten hoe je tabellen en meetresultaten interpreteert.

Reacties

  1. Thys Louis schreef:

    1. Is mijn meter besmet of niet?
    2. Welk gas moet ik meten?
    3. Is de meter juist gekalibreerd?
    4. Meet ik in een inerte omgeving of niet?
    5. Zijn er gassen aanwezig waardoor mijn katalytische sensor kan vergiftigd worden?
    6. Is een volume % meting toereikend of moet ik kunnen meten in PPM (PID of niet)?

  2. Ine schreef:

    Perfect! Enorm goede aanvullende tips. Een heel aantal van deze bespreken we (en we laten ze ook zien) tijdens de gasdetectie bootcamps en onze live trainingen.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!