6 ultieme TIPS over gasdetectie!

Enkele weken geleden kon je het eerste deel lezen met 5 belangrijke weetjes over gasdetectie. Het tweede deel krijg je nu! Heb je het eerste deel gemist, klik dan hier!

 

 

6. Manueel of automatisch?

Iedereen heeft het tegenwoordig over bumpen. Je bent pas zeker dat jouw sensor werkt als je jouw gasdetectietoestel test (met een referentiegas) voor gebruik.

Elke fabrikant heeft tegenwoordig een automatisch kalibratiestation beschikbaar voor de nieuwe generatie toestellen. Maar wat doe je als je verschillende merken hebt en verschillende toestellen? Een station aankopen voor elk type is financieel niet altijd haalbaar.

Wist je dat je met een manuele kalibratiekit al een heel eind verder komt en dat dat een stuk goedkoper is?

Maak een lijst van jouw sensoren en stel een manuele kit samen op maat van deze sensoren. Voor enkele honderden euro´s weet je of jouw sensoren werken.

Wil je meer weten over hoe je moet bumpen klik dan hier!

 

7. Zuivere lucht kalibratie!

Heb je last van fluctuerende sensoren? Sensoren die niet op 0 staan (of 20,9 vol% O2) terwijl je wel in zuivere lucht staat? Dan kan een zuivere lucht kalibratie de sensoren terug op 0 stellen.

Sommige toestellen vragen om een zuivere lucht kalibratie bij opstart. Je hebt dan de keuze om te bevestigen of te annuleren (als je niet zeker bent van zuivere lucht).

Werk je met de XAM 2500/5000 toestellen van Drager dan kan je via volgende toetsencombinatie een zuivere lucht kalibratie uitvoeren. Druk in de meetmodus: 3x op de (linkse) blauwe knop + 2x op de (rechtse) groene knop! Doe dit wel in zuivere lucht of je maakt een fout!

Gebruik je de BW toestellen van Honeywell dan wordt meestal een Auto Zero uitgevoerd bij opstart. Je hebt niet de keuze om te bevestigen. Het toestel doet het ALTIJD! Zet het toestel dus nooit op bij afdaling in een besloten ruimte.

Bij de MSA toestellen zie je meestal FAS (Fresh Air Service) bij opstart. Dit kan je opnieuw bevestigen.

Weet je niet hoe jouw toestel is ingesteld, vraag het dan zeker na!

 

 

8. Niet alle filters beschermen tegen water!

Op elk gepompt toestel MOET een filter staan die beschermt tegen stof en incidenteel vocht! Maar niet alle standaard filters beschermen tegen beide.  De meeste filters beschermen tegen stof en vuil. Maar wil je zeker zijn dat ook vocht wordt tegen gehouden dan vraag je dat beter even na.

Vergeet het filter ook niet te vervangen bij zichtbare vervuiling of bij opzuigen van vocht!

 

9. PID & KWS of VOC´s

Een PID-sensor detecteert veel meer dan alleen KWS (koolwaterstoffen) of VOC´s (vluchtige organische componenten). Heb je een gasdetectie toestel uitgerust met een PID-sensor dan kan je bijvoorbeeld ook ammoniak, NO, NO2 en H2S detecteren, als je de juiste lamp hebt! Dit zijn geen koolwaterstoffen maar toch te detecteren!

Wil je meer weten over PID en het meetprincipe klik dan hier!

 

 

10. PID is geen PID!

Een PID-sensor van fabrikant A kan meer of minder detecteren dan een sensor van fabrikant B! En dan hebben we het niet over de lampsterkte. Test daarom jouw toestel altijd uit voor je een nieuw toestel aankoopt! En vraag de lijst van de fabrikant zodat je zelf kan checken of ´jouw´ gas gedetecteerd wordt!

Heb je een PID-toestel van Drager check dan zeker of het gas ´meetbaar´ is! Klik hier voor de lijst van Drager.

Heeft een fabrikant verschillende toestellen met een PID-sensor bespreek dan vooraf zeker jouw applicatie. Want de gevoeligheid kan verschillen! Wil je snel lekken opsporen dan is niet elke PID-sensor daarvoor geschikt! Neem zeker geen combinatietoestel met O2, LEL, CO en H2S maar kies voor een lekzoeker uitgerust met enkel PID.

Een demotest in het veld zal jou direct het verschil laten zien.

 

11. Een gasdetectie toestel is geen gasanalyse toestel!

En last but not least, de lucht analyseren kan NIET met een gasdetectie toestel. Heb je een toestel, uitgerust met 7 sensoren voor uiteenlopende gassen dan maak je het jezelf niet makkelijk.

Het interpreteren van de meetresultaten is aan jou! Zo kan een elektrochemische sensor op verschillende gassen reageren. Lees hier meer over kruisgevoeligheden!

Ook zullen een LEL en PID-sensor niet specifiek één bepaald gas detecteren.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!