WIST-JE-DIT over gasdetectie?!

Tijdens onze live trainingen merken we dat niet iedereen op de hoogte is van wat een gasdetectietoestel kan. Maar ook bij aankoop of huur van gasdetectie toestellen zijn er een aantal dingen die jij moet weten. Er zijn namelijk verschillende toestellen, sensoren en fabrikanten op de markt.

Omdat we training en verkoop doen van verschillende merken vind je hier de eerste 5 belangrijke “wist je datjes?!”

 

1. Infrarood of Katalytisch?!

Honeywell heeft eind 2017 een nieuw toestel op de markt gebracht. De BW Clip 4 is een 2-jarig wegwerptoestel uitgerust met O2, LEL, CO en H2S-sensor. Maar de LEL-sensor is geen standaard Katalytische LEL-sensor! De BW Clip 4 is uitgerust met een Infrarood LEL-sensor.

Deze sensor verbruikt veel minder energie in tegenstelling tot de Katalytische sensor. Daarom moet je het toestel dus nooit opladen. Maar ben jij ervan op de hoogte dat de LEL infrarood blind is voor waterstof? En wist je dat deze sensor absoluut NOOIT zal reageren op acetyleen en ammoniak?

Gebruik je het toestel als persoonlijke bescherming tijdens het lassen dan zal je dus geen alarm krijgen op de LEL IR bij vrijgave van acetyleen!

Lees hier nog eens het verschil tussen beide meetprincipes.

 

2. Gefilterde of ongefilterde LEL-sensor?!

Gebruik jij de Microclip van Honeywell? Is het toestel uitgerust met een LEL-sensor? (sowieso een Katalytische in dit toestel!) Maar wist je dat er gefilterde en ongefilterde LEL-sensoren bestaan?

De (witte) filter op de LEL-sensor houdt vergiftigingen zoals hoge concentraties H2S (waterstofsulfide), koolwaterstoffen en siliconendampen tegen. Dankzij de fysische grootte van sommige moleculen zal de filter op de LEL-sensor bepaalde complexe koolwaterstoffen, alcoholen, ketonen en esters tegen houden. De gefilterde LEL-sensor mag WEL gebruikt worden voor C1 tot C6 koolwaterstoffen, waterstof en acetyleen. Maar de gefilterde LEL-sensor mag NIET gebruikt worden voor zwaardere koolwaterstoffen zoals benzine en diesel!

Bekijk zeker de extra pdf welke gassen wel en niet gedetecteerd worden! Klik hier!

Niet alle fabrikanten hebben gefilterde en ongefilterde LEL-sensoren in het gamma. Vraag dit bij twijfel zeker na!

 

3. Onderhoudsvrij?!

Wil je een compact enkelgastoestel dan kiezen meer en meer mensen voor 2 (of 3 jarige) wegwerptoestellen.

Het toestel is na 2 (of 3 jaar) voor de vuilbak. De sensor kan niet vervangen worden. De batterij kan wel vervangen worden. Gaat het toestel vaak in alarm dan zal je de batterij sneller moeten vervangen.

Maar onderhoudsvrij betekent NIET dat de sensor voor de ganse levensduur gegarandeerd perfect blijft werken. Net zoals bij multigas toestellen moet je ook jouw wegwerptoestellen regelmatig testen met referentiegas vóór gebruik. Het kan zomaar zijn dat jouw sensor defect is zonder dat jij het weet!

Hoe zeker ben jij dat jouw sensor werkt?

Wil je meer weten over hoe je moet bumpen klik dan hier!

 

4. Labellen, labellen, labellen!

Iedereen gebruikt tegenwoordigeen LEL-sensor voor detectie van brandbare gassen. Maar weet jij welk meetprincipe jij gebruikt? Infrarood of Katalytisch? En weet jij hoe je dat kan zien? Staat er LEL IR of LEL KAT op jouw scherm?

De meeste toestellen geven als uitlezing LEL op het scherm. Dus niet echt duidelijk of het om infrarood of katalytisch gaat. En dat MOET je wel weten vinden wij! Zeker als je in besloten ruimtes moet meten met een gepompt toestel en je geen zekerheid hebt over de concentratie zuurstof.

De MSA toestellen zijn een uitzondering! Zie je COMB op het display bij de LEL-sensor? COMB staat voor combustion (= verbranding). De katalytische (verbrandings) Lel-sensor zit dus in jouw toestel!

Wil je er zeker van zijn dat iedereen de juiste LEL-sensor gebruikt, label gasdetectie toestellen dan voor gebruik!

 

5. Lekken opsporen?

Elektrochemische sensoren zoals CO (koolstofmonoxide), H2S (waterstofsulfide), NH3  (ammoniak), Cl2 (chloor), … worden geadviseerd als persoonlijke bescherming. Elektrochemische sensoren detecteren (meestal) toxische gassen. De sensoren zouden gebruikt moeten worden als grenswaarde bewaking.

Wil je echter lekken opsporen, dan is deze sensor niet de beste oplossing! Wist je dat elektrochemische sensoren een bepaald meetbereik hebben? Wist je dat de meeste chloor sensoren maar tot 10 of 20 ppm kunnen detecteren?! Ook ammoniak sensoren hebben meestal maar een meetbereik tot 50 of 100 ppm.

Maar een lek is meestal enkele honderden ppm´s. De sensor zal dus in geen tijd vergiftigen!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!