Do´s & Don´ts van de MultiRAE

In ons vorig blog hadden we het over do’s & dont’s van de MicroClip toestellen. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je alle do´s & don´ts van één van de meest gebruikte gepompte multigasdetectoren uit het gamma van RAE by Honeywell.

Een gepompt toestel heeft in tegenstelling tot een diffuus toestel een (ingebouwde) pomp en wordt gebruikt voor vrijgave/betreden van een besloten ruimte. Het kan gas over een afstand aanzuigen.

De MultiRAE (Lite) is het ideale instrument om zuurstof (O2), LEL (brandbare gassen), toxische gassen en o.a. vluchtige organische componenten (PID) te detecteren. 

 

MultiRAE Lite

MultiRAE Lite: de standaardfuncties

 • Real-time gasconcentraties worden getoond op het display
 • Duidelijke visuele en hoorbare alarmen
 • 6 sensor combinaties nl. O2 (zuurstof)/LEL katalytisch (brandbare gassen) /CO  (koolmonoxide)/H2S (waterstofsulfide) en o.a. PID (vluchtige organische componenten), CO2 (koolstofdioxide),…
 • Compatibel met een automatisch bump- & kalibratiestation 
 • Zone 0
 • Lithium Ion batterij (Li-on) batterij = geen last van geheugeneffect. Je kan het toestel zoveel opladen als je wilt.
 • Man Down Alarm met real-time berichten op afstand (indien wireless uitgerust)
Gas Meetbereik Resolutie
PID (10,6eV) 0-1000 ppm 1 ppm
LEL (katalytisch) 0-100 %LEL 1 %LEL
LEL (infrarood) 0-100 %LEL 1 %LEL
CO2 (infrarood) 0-5 vol% 100 ppm
O2 (zuurstof) 0-30 vol% 0,1 vol%
Enkele Electrochemische sensoren
Ammoniak (NH3) 0-100 ppm 1 ppm
Koolmonoxide (CO) 0-500 ppm 1 ppm
Chloor (Cl2) 0-50 ppm 0,1 ppm
Waterstofsulfide (H2S) 0-100 ppm 0,1 ppm
Zwaveldioxide (SO2) 0-20 ppm 0,1 ppm

 

Overzicht MultiRAE

 

Wist-je-dat…?

 • Slang met vlotter

  Eén van de belangrijkste instellingen in een gasdetectietoestel de Auto-Zero of Verse Lucht kalibratie is? Bij opstart van detoestellen stelt de MultiRAE deze vraag, mits dit software matig werd aangezet. Het toestel doet geen automatische zuivere lucht kalibratie bij opstart. Jij moet altijd bevestigen (of annuleren als je NIET in zuivere lucht staat)
  Let op: Doe een zuivere lucht kalibratie enkel als je in zuivere lucht staat en adem niet uit in het toestel want dan geef je de zuurstofsensor een foute zuivere lucht kalibratie! Meer weten over Verse Lucht Kalibratie? Lees dan zeker dit artikel!

Uitschuifbare probe

 • Dat er in de MultiRAE Lite voor de PID-sensor enkel een 10,6eV lamp kan worden gestoken voor detectie van VOC’s?
 • Dat de MultiRAE Lite maar één hoog-energetische plaats heeft op de printplaat. Een infrarood LEL-sensor, infrarood CO2 en PID vragen veel (meer) energie dan de standaard EC (electrochemische sensoren). Je kan maar één hoog-energetische in het toestel steken. M.a.w. het is of een CO2, of een infrarood LEL-sensor of een PID sensor. Steeds of/of en niet en/en.
 • Je het toestel NIET aan een koordje naar beneden mag hangen. Maak gebruik van de accessoires voor vrijgave/betreden van een besloten ruimte zoals sampling hose slang (tot max. 30 meter) met balvlotter. De vlotter blijft drijven op vloeistof zodat enkel gas wordt binnen getrokken. Of neem een uitschuifbare probe om voor of boven je uit te meten.

 

Bekijk onze praktische video waarin we de Multirae verder toelichten!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!