Stel jij een correctiefactor in op een PID sensor?

In ons vorig blog hadden we het over het instellen en gebruik van correctiefactoren op een LEL sensor. Wist je dat je de LEL-sensor niet specifiek maakt voor één bepaald gas als je een correctiefactor instelt? Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je het effect van het instellen van correctiefactoren bij PID sensoren en wat er gebeurt met de uitlezing van jouw gasdetectie toestel.

 

Hoe werkt een PID sensor?

PID staat voor Photo Ionisation Detector. De sensor detecteert onder andere VOC’s of Vluchtige Organische Componenten.

PID-meetprincipe

De pomp in het toestel trekt het gas over de UV-lamp en de sensor. Een lamp met een sterkte van 10,6eV (electronvolt) detecteert gassen met een ionisatiepotentiaal (IP) lager dan 10,6eV. Heeft het gas een hogere IP-waarde, dan kan het niet gedetecteerd worden.

De ultraviolette lamp ioniseert het gas. Er ontstaat een positief en negatief geladen deeltje.

De sensor heeft een + en – pool (2 electroden). De positief geladen deeltjes gaan naar de – pool aan de sensor. De negatief geladen deeltjes naar de + pool. Er komt een spanningsverschil tussen beide electroden. Een stroom wordt gemeten en geeft een uitlezing in ppm op het display van jouw gasdetectie toestel.

Waar een LEL sensor de brandbare gassen detecteert in %LEL, detecteert de PID sensor eerder de toxiciteit van een gas in ppm of parts per million.

Wil je meer weten over het gebruik van een PID-sensor en de verschillende lampen? Lees hier het bijhorende artikel. Klik hier.

 

Is een PID sensor specifiek?

De PID sensor heeft, net als de LEL sensor, een verschillende gevoeligheid voor verschillende gassen. De gevoeligheid wordt uitgedrukt in een correctiefactor. Hoe hoger de correctiefactor voor het gas, hoe minder gevoelig de sensor voor dat gas. Hoe lager de correctiefactor, hoe gevoeliger de sensor.

Ben je zeker dat er maar 1 gas aanwezig is, dan gebruik je de volgende formule:

Uitlezing x Correctiefactor = Werkelijke Waarde

Om de werkelijke waarde van een gas te bepalen, vermenigvuldig je de uitlezing op jouw display met de correctiefactor (let wel, dit is een gemiddelde en indicatief bepaald!). Correctiefactoren kan je opzoeken in tabellen. Klik hier voor één van de tabellen.

 

Programmeren van correctiefactoren, een goed idee?

We zien meer en meer dat correctiefactoren in het toestel worden voorgeprogrammeerd. Maar weet je wat er gebeurd als je een correctiefactor instelt? Als je zonder training het veld in gaat, met een toestel waar een correctiefactor in staat geprogrammeerd, kan je voor verrassingen komen te staan.

Het instellen van een correctiefactor maakt jouw toestel NIET specifiek maar vermenigvuldigt enkel de uitlezing op het display met de ingestelde correctiefactor. Je maakt van jouw gasdetectie toestel enkel een rekentoestel.

Programmeer ALLEEN correctiefactoren als je 1 bepaald gas wil detecteren!

Wat als er op een bepaald moment een gas aanwezig is met een hogere correctiefactor (of waar de PID minder gevoelig voor is)?

Een PID sensor is een breedband sensor die een heel aantal gassen detecteert. Wil je weten of 1 bepaald gas gedetecteerd wordt? Zoek dan eerst de IP-waarde op van het gas!

Minirae 3000

Zijn correctiefactoren fabrikantafhankelijk?

Wil je correctiefactoren toepassen, gebruik dan steeds de juiste tabel. Elke fabrikant heeft eigen tabellen en correctiefactoren. Deze factor wordt bepaald op de sensor. Nét omdat fabrikanten andere sensoren hebben, kunnen de factoren enorm variëren.

Heb je verschillende toestellen van verschillende fabrikanten? Vraag of gebruik dan altijd de juiste lijst. Gebruik niet één en dezelfde tabel voor al jouw toestellen.

 

Voorbeeld: detectie van aceton en methanol

Eén van de gasdetectie fabrikanten van PID is RAE by Honeywell. Zij beschikken over 3 lampen nl.:

  • 9,8eV lamp
  • 10,6eV lamp
  • 11,7eV lamp

GOUDEN REGEL: IP-waarde (GAS) < TYPE LAMP? Het gas wordt gedetecteerd!

In deze lijst zie je de correctiefactoren per gas met de bijhorende ionisatiepotentiaal (IE of IP-waarde).

Weet jij welke gassen aanwezig zijn, dan kan je de IP-waarde (of IE) van jouw gas opzoeken in de lijst.

In de voorlaatste kolom zie je de IE-waarde staan.

VOORBEELD

Aceton heeft een IP-waarde van 9.71eV. Heb jij een 10,6eV lamp dan kan dit gas worden gedetecteerd. De indicatieve correctiefactor voor een 10,6eV lamp is 0,9.

Wil je methanol detecteren dan heb je een 11,7eV lamp nodig. De IE-waarde is nl. 10,85eV.

OPGELET: Correctiefactoren zijn fabrikant- en toestelafhankelijk. Ze zijn bepaald op NIEUWE sensoren en zijn een gemiddelde. Het toepassen van een correctiefactor maakt de PID-sensor NIET specifiek voor dat gas. Correctiefactoren zijn enkel indicatief!

Wil je meer weten over het instellen van correctiefactoren op jouw PID toestel? Neem dan zeker contact met ons via ine@safetydetection.be.

 

Mis ons maandelijks blog niet en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief! Je krijgt het automatisch in je mailbox als er een nieuw artikel verschijnt.

Op 24 september organiseren we een nieuwe All-in-one Gasmeten! Deze training is speciaal voor wie in contact komt met gevaarlijke gassen en wie praktisch wil leren werken met gasdetectie toestellen! Ook leer je welke sensoren wel of niet geschikt zijn voor jouw applicatie. Alle do´s & don´ts van bumpen komen aan bod.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!