Ontsmet jouw gasdetectietoestel NIET!

In ons vorig blog hadden we het over het manueel bumpen van een gasdetectietoestel en hoe jij dat zelf kan doen. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je hoe de Corona pandemie iedereen er toe aanzet alles te ontsmetten, ook gasdetectie toestellen. Maar waarom je daar beter mee uitkijkt…

Lees zeker dit artikel, als ook jij jouw gasdetectie toestellen ontsmet!

 

Ontsmetten & het effect op jouw gasdetectietoestel

Sinds het uitbreken van de Corona pandemie krijgen we wekelijks gasdetectie toestellen binnen met defecte sensoren. Wist jij dat je jouw sensoren (bewust) vergiftigt door ze te desinfecteren met ontsmettingsmiddelen?

De dag van vandaag wordt alles ontsmet en dat is maar goed ook maar niet iedereen is op de hoogte van het effect op sensoren.

Solventen en alcoholen in reinigings- en ontsmettingsmiddelen kunnen elektrochemische (toxische sensoren zoals koolmonoxide, waterstofsulfide, ammoniak, …) maar ook LEL sensoren voor detectie van brandbare gassen in no time vergiftigen.

De chemische bestanddelen in ontsmettingsmiddelen  kunnen de gevoeligheid van de sensor tijdelijk of zelfs permanent veranderen.

Wil je toch blijven ontsmetten? Dan zijn er een aantal zaken die je in de gaten moet houden!

 

Is uitdampen de oplossing?!

We horen regelmatig dat, wanneer gasdetectie toestellen worden uitgezet en sensoren niet “werken”, ontsmetten geen probleem is. Let wel, ook bij het uitzetten van een toestel komt de alcohol of het solvent tot bij de sensoren. Het is niet omdat jouw gasdetectie toestel uitstaat dat je de weg naar de sensoren blokkeert.

Een gasdetectietoestel laten “uitdampen” is sowieso een must voor je het terug inschakelt. Maar hoe zeker ben jij dat alles verdampt is en vooral dat jouw sensor nog perfect werkt ná het ontsmetten?

Wat er kan misgaan als jouw sensor niet werkt lees je hier.

 

Bumpen met een referentiegas is jouw enige zekerheid

Ook als je enkel jouw handen ontsmet (en niet het gasdetectietoestel) adviseren we het solvent voldoende te laten uitdampen voor je een gasdetectie toestel vastneemt.

Omdat gasdetectie toestellen gebruikt worden in industrie en onder zwaardere omstandigheden weten we dat niet iedereen daar de tijd voor heeft of op de hoogte is van de gevolgen van “het ontsmetten”.

Wil je 100% zeker zijn dat jouw gasdetectie toestel werkt dan is er maar 1 advies: test sensoren met een referentiegas vóór elk gebruik en zeker als je jouw gasdetectie toestellen regelmatig ontsmet.

De worst case bij het meten? Het veld in gaan met een gasdetectie toestel waarvan 1 of meerdere sensoren niet meer reageren op het aanwezige gas en een sensor die op 0 blijft staan.

 

Wil je meer weten over bumpen en of jouw sensoren werken? Neem dan zeker contact op met Ine via ine@safetydetection.be. Plan nu jouw gratis gebruikersinstructie rond bumpen. Manuele en automatische bumpsets zijn direct beschikbaar.

Hoe je jouw gasdetectie toestellen zelf manueel bumpt lees je in ons blog van vorige keer.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!