Wat er kan misgaan als jouw sensoren NIET werken?!

In het blog van vorige keer hadden we het over de verschillende manieren om gaslekken op te sporen. Doe je dat met een standaard Katalytische LEL-sensor in bijvoorbeeld een XAM 2500 of gebruik jij daar een lekzoeker voor die in ppm niveau kan detecteren?

Lees hier het artikel van vorige keer en bekijk zeker de video!

BEKIJK DE VIDEO!

Het belang van bumpen!

Het juiste toestel voor de juiste applicatie is 1 ding maar hoe weet jij of jouw sensoren werken? Begin januari deden we het halfjaarlijkse onderhoud bij een nieuwe klant. Voor elk gebruik “bumpen” we de sensoren om vast te stellen of er defecte sensoren zijn of essentiële afwijkingen waar de klant van op de hoogte moet zijn.

Bij het bumpen met 18% zuurstof bleven beide zuurstofsensoren echter op 20,9 vol% staan. De toestellen werden er dagelijks gebruikt voor vrijgave van besloten ruimten. Er werd voort gegaan op de uitlezing van de sensoren en dat was volgens de verantwoordelijke elke dag 20,9 vol% zuurstof geweest. Naar aanleiding van deze meetwaarden mochten mensen afdalen in de besloten ruimte.

 

Wat er kan misgaan… als een sensor NIET werkt!

Beide zuurstofsensoren waren echter defect! Voor ons toch wel het vermelden waard. Daarom het blog van deze week. Want niets is wat het lijkt. Een zuurstofsensor kan 20,9 vol% O2 aangeven maar defect zijn. Een LEL sensor voor detectie van brandbare gassen kan 0% LEL aangeven maar mogelijk defect zijn. Wat als jouw CO-sensor 0 ppm aangeeft voor je op interventie vertrekt? Hoe zeker ben jij dat de CO-sensor nog perfect koolmonoxide detecteert?!

Het blijft één van onze stokpaardjes tijdens trainingen omdat bumpen (of checken met een referentiegas voor gebruik) echt essentieel is voor jouw eigen veiligheid!

Als een sensor niet gecheckt wordt met referentiegas ben je dus niet zeker van een goede werking.

BEKIJK DE VIDEO en leer hoe jij zelf kan bumpen!

Reacties

  1. Van de Wiele Michael schreef:

    Heb je enkel testgas op methaan om te ijken en je wil ook je zuurstof sensor testen… Blaas een ballon op en gebruik de pomp met probe en filter om te testen hoeveel zuurstof er in de uitgeademde lucht zit. Geeft perfect tussen 16.5 en 17% zuurstof aan. De filter houdt de eventuele waterdamp tegen.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!