Brandbare gassen: hoe detecteer jij ze?

De laatste maanden geven we trainingen aan de Belgische brandweer. En daar worden verschillende gasdetectietoestellen naast mekaar gebruikt.

De XAM 2500 en XAM 7000 of Multirae aan de ene kant en de Sensit lekzoeker voor snelle detectie van brandbare gassen. Maar welk toestel gebruik jij en waarom? Kan de Sensit lekzoeker reageren terwijl een XAM 2500/7000/Multirae alles als perfect aangeeft of vice versa? En hoe komt dat?! Dat lees je hier!

 

Detectie met een XAM 2500/7000 en Multirae

De XAM 2500 is standaard uitgerust met een zuurstofsensor en een Katalytische LEL-sensor. Daarnaast heb je plaats voor 2 extra sensoren waaronder een CO, H2S, SO2 of NO2 sensor.

De XAM 2500 is een toestel dat vooral gebruikt wordt ter persoonlijke bescherming (diffuus – zonder pomp). Met behulp van de externe, herlaadbare pomp kan je hem aanvullend gebruiken om gas aan te zuigen over een afstand (vrijgave van besloten ruimtes).

De XAM 7000 (of zijn opvolger XAM 8000) en de Multirae zijn meer uitgebreid en kunnen uitgerust worden met een PID, Infrarood LEL-sensor, Katalytische LEL-sensor en tal van (exotischere) sensoren waaronder HCN, NH3, chloor, etc.

Bij de XAM 7000 en 8000 heb je de keuze uit een diffuus of gepompte versie door monteren van de extra pompkap. De Multirae is standaard uitgerust met een ingebouwde pomp voor meten over afstand (of vrijgave metingen) mits gebruik van de juiste slang of uitschuifbare probe.

Maar wist je dat de Katalytische LEL-sensor later reageert dan de Sensit lekzoeker en weet je hoe dat komt?

Onlangs kregen we na een brandweer interventie volgende vraag. De Sensit lekzoeker gaf 200-300 ppm aan terwijl de LEL-sensor uit XAM 2500/7000 en Multirae 0% LEL aangaf en dus defect was??!! Maar 0% LEL betekent niet dat hij defect is.

Ken jij het verschil tussen de LEL-sensor in een Sensit en de XAM 2500/7000/8000/Multirae reeks?

 

Detectie met een Sensit lekzoeker

De Sensit is uitgerust met een halfgeleider die brandbaar gas kan detecteren vanaf 10 ppm. Dit is een extreem gevoelige LEL-sensor. Hij kan gas detecteren tot 100% LEL. De Sensit is uitgerust met een flexibele zwanehals voor opsporen van volgende gassen: methaan, aardgas, ammoniak, waterstof, butaan, propaan, aceton, alcohol, industriële solventen, ethyleenoxide, etc.

Twijfel je of een ander brandbaar gas gedetecteerd wordt? Vraag het dan zeker na of laat het testen! Stuur een mail voor meer informatie naar ine@safetydetection.be.

De standaard Katalytische LEL-sensor in een XAM 2500/7000/8000 en Multirae heeft een meetbereik van 0 tot 100% LEL, net zoals de Sensit. Maar het verschil zit hem in de resolutie van 1% LEL (of 0,1% LEL) versus 10 ppm.

Wil je bijvoorbeeld methaan detecteren dan zal een Katalytische LEL-sensor met een resolutie van 1% LEL pas reageren bij aanwezigheid van circa 440 ppm.

De Lower Explosion Limit van methaan is 4,4 vol% of 44.000 ppm (1 vol% = 10.000 ppm). 100% LEL is dus 4,4 vol%. 1% LEL is dus 440 ppm. Waar de Katalytische LEL-sensor pas detecteert vanaf 1% LEL of 440 ppm zal een Sensit lekzoeker al veel gevoeliger en dus sneller vanaf 10 ppm een uitlezing geven.

Wat is jouw applicatie? Een lek opsporen op ppm-niveau of persoonlijke bescherming/vrijgave meting? Gebruik de juiste sensor voor de juiste applicatie!

OPGELET: Zet elk toestel altijd op in zuivere lucht! De Sensit lekzoeker doet namelijk standaard een zero cal (auto zero) of zuivere lucht kalibratie bij opstart!

Wil je weten of jouw LEL-sensoren werken? Bump dan altijd met een referentiegas van bv: 50% LEL (2,2 vol% methaan) vóór elk gebruik! Lees hier meer over bumpen.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!