Koolmonoxide: dé sluipmoordenaar?!

In het blog van vorige keer hadden we het over een gaslek zoeken met de Sensit en/of de Minirae 3000 PID lekzoeker. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

 

Deze week hebben we het over één van de gevaarlijkste, vaak onderschatte gassen: koolmonoxide of CO. Tijdens onze gasdetectie trainingen horen we vaak dat “ze” een gas sneller ruiken dan dat de gasdetector afgaat.

Akkoord dat heel veel gassen “snel” te ruiken zijn maar wat met het reukloze en kleurloze koolmonoxide? Wat gebeurt er als je géén gasdetector of CO-sensor bij hebt? 

Koolmonoxide is een toxisch en brandbaar gas maar het is veel sneller toxisch dan brandbaar. De LEL (lower explosion limit) van CO is 12,5 vol%. Als je weet dat 1 vol% gas overeenkomt met 10.000 ppm dan is 12,5 vol% dus 125.000 ppm.

Wist je dat de grenswaarde van CO onlangs gezakt is van 25 ppm naar 20 ppm?

In de video op het einde van het blog leggen we uit waarom de LEL- sensor veel te laat zal reageren. En waarom je beter een elektrochemische (specifieke) CO-sensor gebruikt voor detectie van koolmonoxide. Bekijk zeker de video!


Het verschil tussen LEL en Grenswaarde: brandbaar vs toxisch

De LEL van een gas is de lower explosion limit (lagere explosiegrens). Deze geeft aan wanneer een gas brandbaar is of wanneer het explosiegebied bereikt wordt. Dit is de ideale mengverhouding tussen gas en zuurstof. Is er een ontstekingsbron aanwezig dan is er kans op een explosie/verbranding.

CO heeft een LEL van 12,5 vol% of 125.000 ppm zoals hiervoor vermeld.

De grenswaarde van een gas is het 8-uur gemiddelde. Dit is de concentratie van een gas (in ppm) die je gemiddeld over 8 uur mag “zien”, rekening houdend met een werkweek van 40 uur over een ganse arbeidscarrière. De grenswaarde van koolmonoxide is amper 20 ppm!!!

Wat we vaak zien is dat mensen voortgaan op de uitlezing van de LEL-sensor. Geeft de LEL sensor een waarde van 0% LEL dan is er volgens hen niets aanwezig.

WIST JE DAT de LEL sensor meestal een resolutie heeft van 1% LEL en dus NIET kan detecteren op ppm niveau? De LEL is dus veel minder gevoelig dan bijvoorbeeld een CO-sensor die een waarde toont in ppm (parts per million).

Als 12,5 vol% CO overeenkomt met 100% LEL of 125.000 ppm dan komt 0,125 vol% dus overeen met 1% LEL of 1.250 ppm. Als je echter maar 20 ppm CO mag “zien” zonder dat het voor jouw toxisch wordt dan detecteert een LEL-sensor dus veel te laat. In de video leggen we dit uit aan de hand van een tekening zodat het duidelijker wordt.

Is er CO aanwezig dan heb je dus zeker een CO-sensor nodig die in ppm kan detecteren. De nieuwe BW Solo is een compact enkelgastoestel, uitgerust met 1 sensor bijvoorbeeld CO (andere gassen zijn op aanvraag).

Wil je ook zuurstof, brandbare gassen en bijvoorbeeld vluchtige organische componenten (PID) kunnen detecteren dan is de BW Ultra een betere oplossing. Dit is een multigastoestel met geautomatiseerde pomp voor o.a vrijgave van besloten ruimte of meten over een afstand. Neem contact voor een gratis demotoestel of een afspraak via ine@safetydetection.be of +32 468 12 50 58.

BEKIJK DE VIDEO: 


In het blog van volgende keer lees je meer over ammoniak (NH3), de gevaren, hoe dit gas te detecteren en alle do´s & don´ts van de sensor.

Reacties

  1. Steven schreef:

    Zeer interessant, duidelijk en simpel uitgelegd, CO ! We blijven proberen om onze zone warm te maken om een bootcamp te geven. Dit soort filmpjes laten zien kan dit bevorderen. Bedankt om dit met ons te delen.

  2. Ine schreef:

    Hoi Steven,
    Dank je wel voor deze reactie. Heel fijn om te horen. De komende maanden laten we de verschillende toxische gassen aan bod komen in onze blogs omdat we zien dat niet alle gassen op de juiste manier gedetecteerd worden.
    Altijd welkom op één van onze volgende open trainingen! De volgende bootcamp is op 27 september!

  3. Paul schreef:

    Van de week je scholing gevolgd. Nu de stof nog eens aan het nakijken. Begin het nu meer te begrijpen en kan het denk ik ook over brengen voor een deel.
    Jammer dat “we” er zo weinig van weten, wat best grote gevolgen kan hebben.
    Filmpjes zijn erg duidelijk en sluiten goed aan bij de les. Ik had ze graag als voorbereiding op je les gezien.

    Bedankt en succes met je lessen!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!