Minirae 3000 vs Sensit Lekzoeker?!

Enkele weken geleden hadden we het over het opsporen van brandbare gassen en welke toestellen jij daarvoor kan gebruiken. En waarom de Sensit lekzoeker veel sneller (en gevoeliger) reageert dan de LEL sensor in bijvoorbeeld een XAM 2500. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

Deze week hebben we het over het verschil tussen 2 lekzoekers: Sensit & Minirae 3000. Beiden worden gebruikt door zowel industrie als brandweer. Maar ken jij ook de juiste applicatie van beiden?

 

Applicatie van de Sensit lekzoeker

De Sensit is een lekzoeker voor brandbare gassen waaronder: aardgas, methaan, propaan, waterstof, aceton, alcohol, ammoniak, butaan, ethyleenoxide, diesel,…

Het toestel toont 2 waarden op het display: LEL% en ppm en is uitgerust met een halfgeleider sensor die detecteert van 0 tot 100% LEL met een resolutie van 0,1% LEL. De tweede uitlezing heeft een meetbereik van 0 tot 50.000 ppm met resolutie 1 (of 10 ppm).

Het toestel is niet herlaadbaar en werkt met wegwerpbatterijen met een autonomie van ca. 25 uur.

Binnen brandweer wordt de Sensit lekzoeker voornamelijk gebruikt voor het snel opsporen van aardgaslekken.

 

Applicatie van de Minirae 3000 lekzoeker

De Minirae 3000 is een lekzoeker voor o.a VOC´s (vluchtige organische componenten) maar kan ook gebruikt worden voor het opsporen van toxische gassen en brandbare gassen (OPGELET: niet alle brandbare gassen). De Minirae 3000 heeft een meetbereik van 0 tot 15.000 ppm met een resolutie van 0,1 ppm.

Qua grootte is de Minirae 3000 vergelijkbaar met de Sensit maar het toestel detecteert voornamelijk andere gassen! Neem altijd het juiste toestel voor jouw applicatie.

Weet je welk gas er aanwezig is, zoek dan eerst de ionisatiepotentiaal op voor dit gas. Klik hier voor de nieuwe lijst van de Minirae 3000.

De Minirae 3000 wordt vaak gebruikt voor het opsporen van aardgas lekken. Jammer genoeg kan het toestel dit NIET detecteren! Aardgas bestaat uit voornamelijk methaan. Methaan heeft echter een ionisatiepotentiaal (voorlaatste kolom in de bijlage – Technical Note 106) van 12,61. De ionisatiepotentiaal van het gas moet kleiner zijn dan de ionisatiepotentiaal van de lamp in de Minirae 3000 (meestal 10,6eV – soms ook 11,7eV).

Zoals je kan zien is methaan dus NIET te detecteren door de 3 PID lampen. Daarom ook NR of No Response in de lijst. Is er een geur aan het aardgas toegevoegd (mercaptanen) dan kan de Minirae  3000 hierop wel reageren. De ionisatiepotentiaal van mercaptanen is kleiner dan 10,6eV en dus te detecteren/ioniseren door de PID-lamp.

Wil je meer weten over de PID? Lees dan zeker dit artikel.

De Minirae 3000 is geschikt voor het detecteren van zwaardere koolwaterstoffen zoals pentaan, hexaan, heptaan, … De standaard 10,6eV lamp reageert NIET op de lichtere koolwaterstoffen zoals methaan, ethaan, propaan (wel met 11,7eV), butaan (wel met 11,7eV).

Ook voor waterstoflekken kan je het toestel NIET gebruiken. De ionisatiepotentiaal van waterstof is 15,43.

Check dus altijd eerst vóór je gaat “meten” met de Minirae 3000!

 

Bumpen van lekzoekers = een must!

Wil je weten of jouw lekzoekers werken? Bump dan altijd met een referentiegas.

Check de Sensit met 50% LEL (2,2 vol% methaan) om zeker te zijn dat jouw toestel werkt!

Check de Minirae 3000 met een alcoholstift om een goede werking te garanderen. Binnen enkele seconden moet de Minirae 3000 reageren. Geen reactie? Gebruik het toestel dan zeker niet! Nog beter is een check met het kalibratiegas, 100 ppm isobutyleen, om de afwijking op het toestel vast te stellen.

Lees hier meer over bumpen.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!