Het is en blijft één van onze stokpaardjes tijdens de trainingen: het bumpen & kalibreren van gasdetectie toestellen. Enkele weken geleden kon je meer lezen over het manueel bumpen van jouw gasdetectietoestellen. Heb je dat gemist? Bekijk de video via deze link!
Het verschil tussen bumpen en kalibreren
Bumpen is checken of sensoren nog reageren op gas. Je biedt gedurende een “korte” tijd gas aan je sensoren en kijkt of ze reageren.
Kalibreren is het justeren of terug “juist” afstellen van gasdetectie toestellen aan de hand van een vaste (vooraf ingestelde) concentratie kalibratiegas.
Stel je tijdens een bumptest vast dat er een afwijking is dan kan je deze afwijking wegwerken door het uitvoeren van een kalibratie.
Bumpen en kalibreren in de praktijk
Meestal worden toestellen halfjaarlijks gekalibreerd. Je stuurt je gasdetectie toestellen op voor halfjaarlijks nazicht (of een technieker komt op locatie). Ook wij adviseren een halfjaarlijkse kalibratie (of justering) van sensoren.
Maar waarvan niet iedereen op de hoogte is, is de noodzaak van het bumpen. Hoe zeker ben jij dat sensoren gedurende een periode van 6 maanden (tussen 2 kalibraties in) perfect werken?
Sensoren kunnen namelijk vergiftigen. Gaat een sensor bij jou ooit in overload (of meet je soms een té hoge concentratie)? Wat met sensoren die defect gaan? Hoe weet je of een sensor wel of niet werkt? Hoe test je dat nu? Wist je dat zwavelverbindingen, concentraties koolwaterstoffen en solventen, siliconen en tal van andere producten (die voorkomen in industrie en chemie of tijdens een interventie) een katalytische LEL-sensor kunnen vergiftigen? Maar dat ook Elektrochemische sensoren (zoals CO, H2S, NH3, …) defect kunnen gaan zonder dat het toestel het jou vertelt?
Wil je zeker zijn dat sensoren werken zou je ze moeten checken vóór gebruik. Maar een fractie van onze klanten waar wij een halfjaarlijkse kalibratie uitvoeren en/of gasdetectie training geven zijn daarvan op de hoogte.
Ook is de logistieke organisatie meestal het grootste probleem. Wie gaat het doen bij ons op site? Welke afdeling is daarvoor verantwoordelijk? In welk korps in de (brandweer)zone zetten we een manueel (of automatisch) bump- en kalibratiestation?
Allerlei vragen die meestal niet in 1,2,3 beantwoord kunnen worden. Wat echter wel belangrijk is (en wat we niet uit het oog mogen verliezen), is de veiligheid van de mensen die met die gasdetectie toestellen moeten werken.
Want worst case… ga je op een gegeven moment het veld in met een toestel of sensor die niet werkt… met alle gevolgen van dien.
Dus daarom het blog van deze week. Wat kan je uitbesteden maar wat kan je ook zelf doen (en op die manier misschien geld uitsparen van een externe technieker)?
Wist je dat elke fabrikant automatische bump- en kalibratiestations ontwikkeld heeft? Neem contact met ons op voor een gratis demovoorstelling via ine@safetydetection.be of +32 468 12 50 58.
De voordelen van een automatisch bump- en kalibratiestation
Een automatisch bump- en kalibratiestation doet (bijna) alles voor jou. Je legt jouw toestel in het station. Sensoren worden automatisch getest zonder dat jij iets moet doen. Faalt een bump dan kan je het station zo instellen dat automatisch een kalibratie wordt uitgevoerd. De bump- en testresultaten kunnen achteraf zelfs uitgelezen worden naar jouw laptop/PC.
Het enige dat jij in de gaten moet houden is de aanwezigheid van een (gevulde) kalibratiefles. Check ook zeker de houdbaarheid van jouw kalibratiegas en vervang bij overschrijding van de houdbaarheidsdatum!
Zijn er nadelen aan verbonden?
Waarom niet iedereen overschakelt naar het automatisch bumpen en kalibreren in eigen beheer…
De oudere types gasdetectie toestellen zijn niet compatibel met de nieuwere (automatische) stations. Omdat overschakelen naar het nieuwste type gasdetectie toestel vaak hoge kosten met zich meebrengt adviseren we te starten met het manueel bumpen. Hierover kon je meer lezen in dit blog. Klik hier.
Met behulp van een kalibratiefles, manuele afsluiter die je (zelf) open draait en een manuele (goedkope) bumpkap kan je al jouw gasdetectie toestellen snel & eenvoudig bumpen. Wel heb je dan geen opgeslagen (PDF) certificaat. Maar op die manier ben je toch zeker van een goede werking!
Heb je verschillende toestellen van verschillende fabrikanten dan moet je dus verschillende kalibratie stations aanschaffen. Want een gasdetectie toestel van fabrikant A is niet compatibel met het kalibratietoestel van fabrikant B.
Service volledig (of deels) uitbesteden?
Om die reden besteden de meeste van onze klanten de tussentijdse (en vooral halfjaarlijkse) kalibraties uit. Maar je kan dus ook een deel in eigen beheer nemen. Door het aanschaffen van een automatisch kalibratie station kan je de halfjaarlijkse of jaarlijkse service kosten fel doen dalen! Zo bestellen veel klanten een kalibratie station voor halfjaarlijks nazicht in eigen beheer. Wil je toch een extra stuk zekerheid dan laat je de jaarlijkse kalibratie door een externe partij uitvoeren.
Faalt een toestel tijdens de kalibratie op een kalibratiestation, dan zijn we er voor reparatie van deze toestellen!
Wil je weten wat mogelijk is voor jouw gasdetectie toestellen? Neem dan contact met ons op.
We komen graag even langs!
Beste,
Dat bumpen aangeraden wordt om zeker te zijn dat je toestel correct werkt. Een bumpstation heeft zijn voordelen opdat het alles automatisch doet. Maar kan dan weer duur zijn in de aankoop ervan.
Belangrijk is ook de datum van je bumpgas na te kijken.
Mvg
Cokelaere Linny