Een juiste gasdetectie meting in 5 stappen!

In de vorige blogs kon je lezen over de 4 opeenvolgende stappen uit onze e SAFE®-methode. Hoe vind je de beste oplossing voor jouw applicatie? En vooral… eerst weten voor het gasmeten! eHeb je deze gemist? Lees ze dan nu!

Je weet nu welke sensoren en gasdetectie toestellen je het beste gebruikt voor jouw applicatie. Maar hoe doe je nu een juiste gasdetectie meting? Hierbij de 5 stappen.

 

STAP 1: Het toestel gebruiksklaar maken

Voor je kan meten, moet je zeker zijn dat jouw toestel perfect werkt. Eerst check je of jouw filter zuiver is. Heb je een vuile filter dan vervang je hem vóór je het toestel opzet.

Zet het toestel altijd op in zuivere lucht. Toestellen vragen bij opstart om een zuivere lucht kalibratie. Soms doen ze het automatisch en wordt de vraag niet gesteld. Sensoren moeten stabiel zijn en mogen niet fluctueren.

Heb je een gepompt toestel dan moet je checken of jouw pomp in alarm gaat. Sommige fabrikanten hebben het zo ingesteld dat het toestel erom vraagt. Bij anderen krijg je die vraag niet. Blokkeer de inlaat en kijk of het toestel in alarm gaat. Krijg je geen alarm dan werk je beter niet met het toestel.

Bump jouw sensoren! Zorg dat je een testkit met ijkgas beschikbaar hebt waardoor jij sensoren eenvoudig kan checken voor je het veld in gaat. Nog nooit gehoord van bumpen? Lees er hier alles over!

 

STAP 2: Kies de juiste accessoires en dubbelcheck

Moet je een meting doen met een gepompt toestel, check dan of je de juiste slangen hebt. Moet je een meting doen over een afstand van 10 meter, zorg dan dat je 10 meter slang hebt. Een ruimte met een diepte van 5 meter vrijgeven met 2 meter slang is onmogelijk. Het toestel neerlaten aan een koordje is een logische reactie maar geeft nooit een juist resultaat.

Is er water of vloeibaar product in de ruimte? Dan neem je een vlotter mee die blijft drijven.

Zijn de gassen lichter dan lucht of wil je meten in een leiding dan is een (uitschuifbare) probe geadviseerd.

Check slangen en probes op lekken door de uitlaat te blokkeren. Een lek in het materiaal maakt jouw meting waardeloos.

 

STAP 3: Volg de meetfiche

Maak het jezelf makkelijk en volg de meetfiche. Heb je de juiste accessoires? Zijn er belangrijke kruisgevoeligheden of correctiefactoren waar je rekening mee moet houden? Welke toestellen neem je mee? Welke stap doe je eerst en wat volgt er daarna? Maak zelf een meetfiche of laat ze maken. Lees hier hoe!

 

STAP 4: Wacht lang genoeg voor een betrouwbaar meetresultaat

Doe geen overhaaste meting maar wacht lang genoeg voor een betrouwbaar meetresultaat.

Heb je de slangen en probes gespoeld na een meting? Geef jouw toestel de tijd om terug stabiel op 0 te komen. Heb je een te hoge waarde gemeten, laat jouw toestel dan ‘spoelen’ in zuivere lucht voor je een nieuwe meting doet.

 

STAP 5: Noteer de resultaten

Achteraf interpreteren, met de juiste tabellen bij de hand, is makkelijker dan tijdens de meting zelf.

Je kan pas juist interpreteren als je alle informatie ter beschikking hebt. Als het niet duidelijk is waarom een sensor reageert, vraag dan om advies. Jouw resultaten bepalen jouw interpretatie. Jouw interpretatie mag nooit de resultaten bepalen.

BE SAFE®!

 

Een juiste gasdetectiemeting in 5 stappen

  1. Maak het toestel gebruiksklaar
    1. Zuivere filter?
    2. Doe een zuivere lucht kalibratie
    3. Doe een pomptest
    4. Bump!
  2. Kies de juiste accessoires en dubbelcheck
    1. Juiste slangen?
    2. Vlotter?
    3. Probe?
    4. Slangen en probes: doe een lektest!
  3. Volg de meetfiche
  4. Wacht lang genoeg voor een betrouwbaar meetresultaat
  5. Noteer de resultaten + interpreteer achteraf!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!