10 zaken die op een meetfiche moeten staan

Een gasdetectie training volgen is 1 ding maar het is niet altijd even makkelijk om achteraf het overzicht te bewaren.

  • Welke sensor moest ik nu weer gebruiken voor deze applicatie?
  • Hoe werkte dit toestel nu weer juist?
  • Hoe lang moet ik wachten voor een betrouwbaar meetresultaat?

Meetfiches en meetprotocollen worden ontwikkeld om het de mensen op het terrein gemakkelijker te maken. Het is een stappenplan voor wie niet dagelijks met gasdetectietoestellen in contact komt of geen standaard meetmanier volgt.

Meetfiches en meetprotocollen beperken het maken van fouten. Ze moeten eenvoudig zijn: make it SAFE®-SIMPLE-STUPID.

De volgende 10 dingen zouden op een meetfiche moeten staan!


1. Foto van de applicatie

Een foto van een staand of liggend vat (al dan niet met tussenschotten), een leiding, een flens, een omgevingsmeting, een rioolmeting, een besloten ruimte of een reactor of tank maakt in een oogopslag duidelijk waar het over gaat.


2. Waar je moet meten

Zijn de gassen lichter of zwaarder dan lucht of mengen ze zich? Doe een meting op drie niveaus: boven, beneden en in het midden van de ruimte die moet vrijgegeven worden.


3. Welke toestellen je moet gebruiken

Vermeld welke toestellen en welke sensoren je moet gebruiken. Plaats een foto van het toestel zodat iedereen weet waar je het over hebt.


4. Wat zijn de sensoren, meetbereiken, resoluties en alarmen?

Maak een overzichtelijke tabel met sensoren en meetbereiken. Ook de resolutie die de sensor kan detecteren, moet vermeld staan. Wat zijn de ingestelde alarmen en grenswaarden van de elektrochemische sensoren en/of PID?


5. Welke accessoires moeten er gebruikt worden?

Meten over een afstand met slang, probe of vlotter? Moet er gemeten worden in hogere temperaturen of extreem vochtige omgevingen? Hoeveel meter slang mag er gebruikt worden of wat is de maximale afstand waarover je mag meten met jouw gasdetectie toestel?

Meer hierover in dit artikel.


6. De responstijd van sensoren en slangen

Hoe lang moet er gewacht worden voor een betrouwbaar meetresultaat? Wat zijn de T90 of T50 waarden van de sensoren? Heb je de extra meettijd van de slang in rekening gebracht?


7. Snelstartkaart van het toestel

Waar dienen de verschillende knoppen op het toestel voor? Waar bevindt zich de filter? Hoe doe je een zuivere lucht kalibratie?


8. Kruisgevoeligheden

Zijn er kruisgevoeligheden waar rekening mee moet gehouden worden? En waar kan je de tabellen vinden om kruisgevoeligheden op te zoeken? Meer over kruisgevoeligheden in dit artikel.


9. Correctiefactoren

Zijn er correctiefactoren beschikbaar? En is er een worst case factor bepaald? Meer over correctiefactoren in dit artikel.


10.
Gouden Regels

 

Zijn er algemene ‘Golden Rules’ die opgelijst moeten worden of dingen die fout kunnen gaan en waar je de aandacht op wilt leggen? Moet een toestel gebumpt worden voor gebruik? Is een toestel ongeschikt voor een bepaalde applicatie? De algemene Do’s en Don´ts van toestellen, sensoren en applicaties horen hier thuis.

Reacties

  1. Beerens Patrick schreef:

    Interessant gegeven. Hier wordt weinig rekening meegeboden.

  2. Christophe Trogh schreef:

    Weeral een goeie tool om de juiste metingen uit te voeren. Thx voor de info. En doe zo verder S&D

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!