Een gaslek opsporen? Deze gasdetectietoestellen neem je mee! 

In ons vorig blog hadden we het over welke gassen je kan tegen komen op een (politie) interventie. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het blog van deze week vertellen we welke gasdetectie toestellen we adviseren voor het opsporen van een gaslek.

 

Wat is een gaslek?

Voor je begint te meten moet je weten wat er vrijkomt. Meestal wordt er met een gaslek een lek aardgas bedoeld. Aardgas bestaat uit ca. 75% methaan. 

Wist je dat methaan reukloos is? Aardgas ruik je wel omdat er geurstoffen of mercaptanen (of THT) werd toegevoegd. Dit met als doel, het gas kunnen ruiken.

Als je een sterke gas geur waarneemt weet je nog niet waar de bron zich bevindt. Maar je kan het gas dus niet altijd reuken. Een (juist) gasdetectie toestel is dus noodzakelijk!

Ook waterstof is een belangrijk brandbaar gas.

Naast brandbare gassen die een explosie kunnen veroorzaken, kan je ook te maken krijgen met toxische gassen. Enkele voorbeelden zijn waterstofsulfide (H2S), koolmonoxide (CO) of ammoniak (NH3). Deze gassen zijn toxisch (of kankerverwekkend) voor jou! Blijf dus nooit in deze omgeving staan!

Om de juiste sensor te nemen moet je weten welk gas er kan vrijkomen.

 

Wat is een gaslekzoeker?

Gaslekzoeker

Vroeger spoorden ze een gaslek op met behulp van zeep of afwasmiddel. Waar bellen verschenen was de bron van het lek.

Wil je de bron van het gaslek opsporen dan heb je een sensor nodig die in ppm of parts per million kan detecteren. Je hebt dus een gevoelige en snelle gaslekzoeker nodig. De Sensit HXG-3 is hiervan een voorbeeld. Dit toestel wordt meestal gebruikt door brandweer en interventiediensten. Ook in industrie zien we deze ATEX-gaslekzoeker regelmatig gebruikt worden.

Een gaslekzoeker is NIET exact. Je krijgt een uitlezing in parts per million of ppm. Het enige doel is het gaslek lokaliseren zodat je de bron kan vinden (en dichten). Of je nu 2000 ppm of 10.000 ppm detecteert, vertrouw NIET op het getal dat je ziet op het display van jouw toestel. Want deze waarde is nooit juist.

De gaslekzoeker is standaard gekalibreerd op methaan. De “gevoeligheid” van de gaslekzoeker staat dus op methaan. Echter kan het toestel ook andere brandbare gassen zoals waterstof, aceton, butaan, diesel, propaan of ammoniak detecteren.

Maar de uitlezing is dus NIET exact!

Naast een ppm uitlezing tonen de meeste gaslekzoekers ook een uitlezing in %LEL. We zien dat gaslekzoekers vaak meegenomen worden als persoonlijke bescherming. Er wordt vaak voortgegaan op de “exacte” LEL-uitlezing. Regelmatig zien we deze waarde vergeleken worden met een standaard LEL-sensor in een persoonlijk beschermingstoestel zoals de Xam-2500 of Microclip diffuus toestellen (zonder pomp). De LEL-sensor geeft meestal een totaal andere waarde!

De lekzoeker vervangt dus NOOIT een persoonlijk gasdetectie toestel of Katalytische LEL-sensor.

 Wil je meer lezen over detectie van brandbare gassen? Dan vind je in dit artikel nog meer informatie.

 

Een LEL-sensor ter persoonlijke bescherming! 

LEL-sensor Persoonlijke bescherming

LEL-sensor
Persoonlijke bescherming

Moet je een gaslek opsporen dan adviseren we altijd een persoonlijk gasdetectie toestel mee te nemen. Je hangt dit zo dicht mogelijk bij de ademzone. Best ter hoogte van de borst (maximaal 25 cm van de ademzone verwijderd).

Een persoonlijk gasdetectie toestel is standaard uitgerust met een katalytische LEL-sensor. Deze sensor heeft zuurstof nodig voor een betrouwbaar meetresultaat. Voor een katalytische verbranding heb je minimaal 14 vol% zuurstof nodig. De sensor is gebaseerd op de branddriehoek. Zonder zuurstof kan brandbaar gas niet verbranden of ontsteken.

Een LEL-sensor detecteert in %LEL. Deze eenheid is NIET hetzelfde als ppm. Wil je toch omrekenen dan geven we hierbij het voorbeeld van methaan. Elk brandbaar gas heeft een Lower Explosion Limit of LEL. Voor methaan is dit 4,4 vol%. 1 vol% gas komt overeen met 10.000ppm. 

4,4 vol% = 44.000 ppm = 100% LEL

Een katalytische LEL-sensor detecteert van 0 tot 100% LEL. De resolutie van een LEL-sensor is meestal 1% LEL.

1% LEL = 440 ppm

Waar de gaslekzoeker heel gevoelig en snel in ppm detecteert, al vanaf 1 ppm, zal de katalytische LEL-sensor theoretisch pas detecteren vanaf 1 %LEL of 440 ppm.

De LEL-sensor is dus veel minder gevoelig.

De %LEL waarde op een gaslekzoeker zal zelden exact dezelfde uitlezing geven als in jouw persoonlijk beschermingstoestel. Simpelweg omdat in beide toestellen een ander meetprincipe gebruikt wordt.

Je mag de uitlezing dus nooit vergelijken. Ook vervangt de gaslekzoeker het persoonlijk beschermingstoestel niet.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!