In ons vorig blog hadden we het over het belang van een juiste zuivere lucht kalibratie. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.
In het artikel van deze week, zetten we alle do´s en don´ts van diffuus en gepompte gasdetectie toestellen op een rij. Gebruik jij het juiste toestel voor jouw applicatie?
Diffuus toestel: de juiste applicatie!
Een diffuus gasdetectie toestel kan geen gas aanzuigen. Er zit geen pomp in het toestel. Gas kan dus niet aangezogen worden. Wanneer je met een diffuus gasdetectie toestel in de “gaswolk” loopt, zal het toestel reageren.
Een diffuus gasdetectie toestel mag enkel gebruikt worden als een (besloten) ruimte eerst vrijgegeven werd. Tijdens het betreden met een diffuus toestel moet de atmosfeer in orde zijn. De zuurstofsensor zou 20,9% O2 moeten aanduiden. Alle andere sensoren zouden op 0 moeten staan.
Een diffuus gasdetectie toestel is noodzakelijk omdat de atmosfeer in de loop van de tijd kan veranderen. Het gasdetectie toestel zal dan in alarm gaan. Je hebt nog tijd om de ruimte te verlaten.
Een foute interpretatie van jouw gasdetectie toestel vermijden? Lees dan zeker dit artikel!
Gepompt toestel: de juiste applicatie!
Voor je een ruimte betreedt moet deze vrijgegeven worden door gebruik van een gepompt gasdetectie toestel.
In de praktijk gebeurt het vaak anders. Bij gebrek aan een gepompt toestel wordt een diffuus gasdetectie toestel aan een koord naar beneden gelaten. Gaat het toestel niet in alarm dan “lijkt” alles in orde. Niets is minder waar!
Wist je dat meetwaarden kunnen dalen (of stijgen) zonder een alarm te veroorzaken? Is het laag alarm van de zuurstofsensor ingesteld op 19,5 vol% O2 en gaat de zuurstofsensor maar naar 20 vol% O2 dan krijg je geen hoorbaar of visueel alarm. Wel is er iets in de plaats van zuurstof gekomen. Weet jij wat er in de plaats is gekomen?
Beter is een meting te doen waarbij je het display van het gasdetectie toestel “ziet”. Door gebruik van een gepompt toestel kan je met behulp van slang en/of uitschuifbare probe gas aanzuigen in jouw toestel.
De slang laat je neer tot op de bodem van de besloten ruimte. Aanvullend doe je een meting in het midden en bovenaan. Altijd op 3 niveaus zodat je zeker overal “gemeten” hebt.
De uitschuifbare probe gebruik je om voor je uit, tussen bijvoorbeeld de rubber van de container en om boven je (lichtere gassen die stijgen) te detecteren.
Wacht zeker lang genoeg voor een betrouwbaar meetresultaat! Per extra meter slang wacht je 4sec/meter extra bovenop de standaard responstijden van jouw sensoren. Wist je dat een LEL, CO, H2S en zuurstofsensor een gemiddelde T90 (= tijd die de sensor nodig heeft om 90% van zijn werkelijke waarde te bereiken) heeft van 30 seconden?
Hoe je een juiste gasdetectie meting uitvoert? Dat lees je hier.
Hoe een vrijgavemeting met een diffuus toestel aan een tank een bijna-ongeval veroorzaakte…
Vijf jaar geleden gingen we na een theoretische gasdetectie training voor het praktijk gedeelte in het veld. We mochten enkele metingen doen in een geventileerde tank met een diameter van 40 meter. Een externe veiligheidswacht moest de ruimte eerst vrijgeven voor we mochten betreden.
De vrijgave meting werd echter uitgevoerd met een diffuus toestel, zonder pomp. Na 30 seconden werd de ruimte “vrijgegeven”. Gelukkig hadden we zelf een gepompt toestel met uitschuifbare (tot 3 meter) probe bij. Ons gasdetectie toestel gaf na een halve minuut een alarm van 20% LEL en de zuurstofsensor ging naar 17 vol% O2.
Wat er misging bij de eerste diffuus meting? Een diffuus toestel kan geen gas aanzuigen en doet enkel een meting op de locatie waar het zich op dat moment bevindt. Een ruimte vrijgeven met een diffuus toestel is onverantwoord maar toch zien we het zo vaak gebeuren.
In het blog van volgende keer geven we een eenvoudig stappenplan voor juist gebruik van jouw gepompt gasdetectie toestel. Omdat we zien dat ook daar regelmatig fouten gebeuren. Mis het blog niet en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!