De juiste werking van een gepompt gasdetectie toestel

Multirae

In ons vorig blog hadden we het over de juiste werking van de MiniRAE 3000, één van de belangrijkste lekzoekers in de markt. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je meer over gepompte gasdetectie toestellen en de belangrijkste aandachtspunten. Wil je een meting doen over een afstand of moet je een besloten ruimte vrijgeven? Dan heb je een gepompt gasdetectie toestel nodig.

 

Wat is jouw applicatie?

Wanneer gebruik je een gepompt gasdetectie toestel? Hoe kleiner het toestel, hoe handiger. Meestal worden dan ook diffuus gasdetectie toestellen (zonder pomp) gebruikt. Ideaal als je persoonlijke beschermingstoestellen nodig hebt én als de (besloten) ruimte al vrijgegeven werd. Maar is dit niet het geval dan is een diffuus toestel de foute oplossing.

Gebruik een gepompt gasdetectie toestel als de ruimte nog niet vrijgegeven werd. Of als je het gas moet kunnen aanzuigen over een bepaalde afstand. Best is dat jij het display van het toestel altijd kan zien. Op die manier zie je dat de waarden veranderen.

In de praktijk zien we het vaak anders. Een diffuus toestel wordt aan een koordje naar beneden gehangen omdat er geen gepompt gasdetectie toestel beschikbaar is. Of omdat de meerwaarde van een gepompt toestel onbekend is.

Hang je een diffuus toestel (zonder pomp) aan een koord/touw of slang in de ruimte dan kan je de waarde niet aflezen. Gaat het toestel niet in alarm dan word je zelfs niet gealarmeerd en denk je dat “alles” veilig is.

 

Xam 8000

Check jij de filter?

We hebben het al regelmatig aangehaald in vorige blogs maar toch zien we het nog misgaan. Toestellen met defecte pompen of waterschade omdat de filter niet werd gebruikt. Of omdat de filter niet op tijd werd vervangen.

Wordt er per ongeluk water opgezogen? Vervang de filter dan onmiddellijk.

Komt er vocht in het toestel dan wordt de printplaat aangetast met hoge kosten tot gevolg.

Werk jij met een zuiver filter voor je de meting start? Check altijd of er een kleurverschil is door een referentie filter naast het gebruikte filter te houden.

Ligt er stof of vuil op de filter, vervang het dan zeker voor de meting start.

Meer weten? Lees dan ook zeker dit artikel!

 

Meten over afstand

Diffuus gasdetectie toestellen worden (foutief) aan een koord naar beneden gehangen om een meting uit te voeren. Maar ook gepompte gasdetectie toestellen zien we regelmatig aan een koord hangen om een meting uit te voeren, onderaan de put of besloten ruimte.

Wist je dat er slangen bestaan zodat je het gasdetectie toestel bij je houdt en direct kan aflezen als de meetwaarde verandert?

Max XT

Maar wist je dat het materiaal van de slang bepaalt of je daadwerkelijk iets meet? Regelmatig zien we tygon slangen gebruikt worden. Deze mogen gebruikt worden bij gebruik van een zuurstofsensor, LEL-sensor voor brandbare gassen en koolmonoxide. Heb je reactieve gassen (zoals ammoniak) dan mag deze slang NIET gebruikt worden.

Siliconenslangen vergiftigen de katalytische LEL-sensor en kan je beter niet gebruiken.

Teflon slangen worden regelmatig in labo´s gebruikt en mogen gebruikt worden maar zijn vooral bij langere lengtes onhandig. Geef je de teflon slang een knik dan wordt de toevoer afgesneden en “breek” je de slang.

Zit er vloeistof in de (besloten) ruimte gebruik dan zeker een vlotter aan het uiteinde van de slang. De vlotter blijft drijven zodat er geen vloeistof wordt opgezogen. Enkel gas wordt dan in de slang gezogen.

Meer weten? Lees dan ook zeker dit artikel!

 

Test jij slangen en probes?

Om zeker te zijn van de goede werking van de pomp adviseren we de inlaat van het gasdetectietoestel te checken. Bij blokkeren van de filter moet het toestel in pomp alarm gaan. Gebeurt dit niet dan mag je het toestel niet gebruiken.

Maar test jij ook of de slangen voor een pomp alarm zorgen? Door het uiteinde van de slang te blokkeren weet je binnen geen tijd of er een fit of lek aanwezig is.

Wil je gassen detecteren die lichter zijn dan lucht, dan is een probe (of meetstok) een betere oplossing. Met een (uitschuifbare) probe kan je voor je uit meten. Je kan zelf in de “veilige” omgeving blijven staan.

 

Responstijden

Wat met responstijden? Hoe lang wacht je extra, als je een verlengslang van 5 meter gebruikt? Wist je dat er een vertraging was en dat de sensor nooit “direct” reageert? Je moet de sensor de tijd geven om te reageren.

Gebruik je extra verlengslang dan duurt het nog langer voor sensoren reageren. Het gas moet de tijd krijgen om op de sensoren te komen.

Advies is om 4 seconden per meter extra te wachten bovenop de standaard responstijd van sensoren. Wacht zeker lang genoeg voor je een ruimte vrij geeft met een gepompt gasdetectie toestel!

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!