Gebruik de juiste slang om incidenten te vermijden

In ons vorig blog hadden we het over de houdbaarheid van kalibratiegassen. Wist je dat het gebruik van een foutieve concentratie kalibratiegas of een kalibratiegas dat over datum is, voor een foutieve kalibratie zorgt?  Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je meer over de noodzaak van de juiste slang bij vrijgave/betreden van besloten ruimten.

Gebruik jij de juiste slang(en)? Want dat is essentieel voor een correcte meting. Regelmatig gebeuren er zware incidenten door gebruik van foute slang.

 

Meten over afstand met de juiste slang!

Wil je een meting doen in een besloten ruimte, tank, vat of wil je een ruimte vrijgeven dan gebruik je een gepompt toestel.

Wil je een meting doen over afstand dan gebruik je best een soepele slang. Gebruik de juiste lengte en het juiste materiaal. 90% van de slangen absorberen (reactieve) gassen én mogen niet gebruikt worden. Om het uiteinde van de slang te beschermen tegen stof, vuil of water gebruik je een vlotter. Deze drijft op de vloeistof. Het gas wordt via een kleine opening in de vlotter aangezogen. Je kan maximaal 20 tot 45 meter slang gebruiken, afhankelijk van het gebruikte toestel. De pomp moet krachtig genoeg zijn om het gas aan te zuigen over de totale lengte van de slang.

 

Gebruik slangen uit het juiste materiaal!

De juiste slangen worden normaal bijgeleverd bij aankoop van nieuwe toestellen. Maar meestal loopt het daarna mis. Waarom?

Je staat in het veld en moet een meting uitvoeren in een besloten ruimte maar weet niet waar de slang ligt. Je stapt het magazijn binnen en denkt bij jezelf: “ik neem snel deze slang, want een slang is een slang”.

Wat je niet weet, is dat 90% van alle slangen absorberen. Gassen kunnen worden vastgehouden aan de binnenkant van de slang. In de zomer of bij warm weer neem je dezelfde slang en de zon doet de geabsorbeerde gassen vrijkomen. Een sensor in jouw toestel reageert en jouw conclusie op dat moment is dat er gassen in de tank of ruimte aanwezig zijn. Wat je vergeet is dat het gassen kunnen zijn van maanden geleden. Gassen die je destijds niet hebt gemeten omdat jij de foute slang hebt gebruikt.

 

Welke slang gebruik je?

Standaard Tygon slang mag je gebruiken voor niet-reactieve gassen (bijvoorbeeld CO of koolmonoxide). Heb je een toestel met een O2, LEL en CO-sensor dan mag je deze slang gebruiken. Maar wil je reactieve gassen (zoals chloor en ammoniak) detecteren dan zal deze slang het gas absorberen.

Niet-absorberende slangen worden vaak aangeraden voor detectie van reactieve gassen zoals ammoniak (NH3) en chloor (Cl2). Maar testen hebben uitgewezen dat met 20 meter van deze slang en 50 ppm ammoniak, de NH3-sensor niet reageerde. De sensor bleef op ‘0’ ppm staan. Bij gebruik van kortere lengtes (ca. 3 meter) reageerde de NH3-sensor wel.

Siliconen slangen vergiftigen de katalytische LEL-sensoren én zijn dus absoluut af te raden. De meeste rubber slangen absorberen VOC’s en reactieve gassen dus deze kan je beter vermijden.

Twijfel je over het wel of niet absorberen van gassen? Check de slang dan zeker voor je start met meten (of laat het checken)!

Dräger heeft als fabrikant van gasdetectie toestellen een overzichtelijke technische fiche opgemaakt voor het correct gebruik van slangen en desbetreffende gassen/sensoren. Klik hier.

 

Hoe interpreteer je deze technische informatie?

Heb jij een toestel met O2, LEL, CO en Cl2 (chloor) sensor dan zou je zeggen dat de FKM slang (of fluorinated rubber slang) voldoende is omdat deze geschikt is voor detectie van O2, LEL en CO. Omdat chloor een reactief gas is gebruik je beter een andere slang! De standaard FKM slang absorbeert chloorgas. De Tygon PFTE slang is een betere keuze.

De meest reactieve sensor bepaalt de keuze van de slang!

De meeste fabrikanten vermelden de T90 (= tijd die nodig is om 90% van de werkelijke eindwaarde te bekomen) in de handleiding.  Hier werd nog geen rekening gehouden met gebruik van extra meetslang.

In de bijlage van de slangen wordt de tijd vermeld om tot een betrouwbaar meetresultaat te komen – bij gebruik van 10 meter slang.

Voor de basis sensoren O2, LEL, CO is, bij gebruik van 10 meter slang, 1 minuut theoretisch voldoende. Heb je een chloor sensor in jouw gasdetectietoestel dan moet je met de Tygon PTFE slang en 10 meter slang ca. 5 minuten wachten voor een betrouwbaar resultaat.

Je wacht dus geen minuut maar minimaal 5 minuten voor een correcte meting.

Ben je niet zeker of je over de juiste slangen beschikt? Laat je adviseren want voor je het weet meet je verkeerd! Meten is weten!  Een goede voorbereiding maakt je werk veiliger én gemakkelijker!

Reacties

  1. Harold Wijntjens schreef:

    Wij gebruiken FKM Vitonslang (diameter 3 mm).

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!