We krijgen de laatste tijd veel vragen naar detectie van CO2 (koolstofdioxide) in kantoorgebouwen en vergaderzalen. Maar wat is er nu zo gevaarlijk aan CO2, hoe kan je het detecteren en waar komt het vrij?
De gevaren van CO2
O2 kan je niet ruiken! Wil je het detecteren dan heb je de juiste sensor nodig. In de omgevingslucht is altijd CO2 aanwezig in een concentratie van ca. 500 ppm (parts per million).
In lage concentraties heeft CO2 geen nadelig effect maar verblijf je langere tijd in hogere concentraties dan heb je maar beter een sensor of gasdetectietoestel beschikbaar die koolstofdioxide kan detecteren.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden.
Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg.
We ademen allemaal CO2 uit, echter niet in dergelijke hoge concentraties. Ook wordt het geproduceerd bij verbranding van koolstof of koolstof houdende stoffen zoals fossiele brandstoffen.
De grenswaarde van koolstofdioxide is 5000 ppm. De grenswaarde is de gemiddelde concentratie waaraan je blootgesteld mag worden over 8 uur, tijdens een werkweek van 40 uur en een ganse arbeidscarrière.
De STEL (korte tijdswaarde) of het gemiddelde over 15 minuten, 4x per dag met een tussentijd van minimaal 1 uur (tussen elke blootstelling) is 3 vol% of 30.000 ppm.
Lees hier meer over het verschil tussen vol% en ppm.
Een zuurstofsensor voor detectie van koolstofdioxide?!
Vaak worden zuurstofsensoren gebruikt voor detectie van CO2. Waar de meesten niet bij stilstaan is het volgende. In normale omgevingslucht is 20,9 vol% zuurstof aanwezig. Komt er een ander gas (bv: CO2) in de plaats dan wordt de zuurstof verdrongen. De zuurstofconcentratie zal dalen. Daalt een zuurstofsensor van 20,9 naar 20,7 vol% dan is dat een daling van 0,2 vol% of 2000 ppm.
Echter verdringt CO2 niet alleen de O2 (O2 is voor 1/5 aanwezig in de omgevingslucht) maar ook de stikstof (N2 is voor ca. 4/5 aanwezig). Er moet dus veel meer aanwezig zijn dan 0,2 vol% CO2 om een daling van 0,2 vol% op de O2-sensor te veroorzaken!!
De meeste zuurstofsensoren gaan pas in alarm onder de 19,5 vol% O2. Als er 0,5 vol% CO2 (= 5000 ppm) aanwezig is zal de zuurstofsensor dus niet in alarm gaan. Erger nog, hij zal nauwelijks reageren.
CO2 is toxisch! Je gebruikt dus beter een sensor die CO2 in ppm´s kan detecteren!
CO2: infrarood of elektrochemisch?
Er bestaan zowel CO2 sensoren, gebaseerd op het infrarood meetprincipe als op het elektrochemische meetprincipe.
Elektrochemische sensoren kunnen worden vergiftigd. Ze hebben een kortere levensduur dan infrarood sensoren en bij te hoge concentraties gaan ze sneller stuk.
Daarom kan je beter het het infrarood CO2 meetprincipe gebruiken.
Let wel: Check altijd voor gebruik in welke eenheid de sensor detecteert. Is dat vol% of ppm?
Laat je in kantoorruimtes of vergaderzalen maar maximaal 1200-1500 ppm toe, dan zet je de sensor beter in een uitlezing ppm’s. Dit om vergissingen en foute interpretaties te vermijden.
Check ook altijd de resolutie van de sensor. CO2 sensoren hebben meestal een resolutie van 0,1 vol% CO2 (= 1000 ppm)! Niet wat je nodig hebt als je in lage concentraties (honderden ppm´s) wilt detecteren of alarmeren.
Beter is een CO2 sensor met een resolutie van 100 ppm of 0,01 vol%.
Bekijk hier de video en hoe een O2 sensor reageert ten opzichte van een CO2 sensor bij aanwezigheid van koolstofdioxide!
Wat is de correcte hoogte om CO2 te meten?
1) Dicht boven de vloer?
2) Op standaardhoogte van ca. +1,5m?
Reden van de vraag:
Als je loopt/staat dan wordt ingeademd op ca. 1,5m, maar als je zit, dan is die ademhalingshoogte behoorlijk lager.
Kleine kinderen (en huisdieren) bewegen zich op lage hoogte.
Als je dicht boven de vloer meet, dan moet je mogelijk andere veiligheidsgrenzen aanhouden dan op +1,5m.
Dank je wel voor jouw reactie, Ton.
Als je zeker wilt zijn, kan je best een meting doen op 3 niveaus. Heb je een gepompt gasdetectietoestel dan kan je met een (uitschuifbare) probe werken.
In een vergaderlokaal bijvoorbeeld hangen de meeste CO2 meters op ooghoogte.
Alles hangt af van de applicatie en type toestel je hiervoor gebruikt? Kan je daar wat meer info over geven?