Als je gasdetectietoestellen gebruikt moet je een aantal dingen vermijden. In onze trainingen zien we dezelfde fouten steeds terug komen. Hierbij een lijst van de 5 meest gemaakte fouten in gasdetectie.
FOUT 1: Vergeten de filter te checken
Om vuil, stof en water tegen te houden worden gasdetectietoestellen beschermd door een filter. Voor je het veld in gaat moet jij checken of de filter zuiver is. Gebruik je een diffuus toestel ter persoonlijke bescherming of een gepompt toestel voor vrijgave van besloten ruimtes? Check het gebruikte filter dan altijd met een zuiver referentiefilter. Is er zichtbare vervuiling of een kleurverschil? Vervang dan door een nieuwe filter.
Bij gepompte toestellen doe je een extra pomptest. Blokkeer de inlaat van het toestel. Gaat het toestel NIET in alarm dan weet je dat er vuil in zit en neem je beter een ander toestel.
FOUT 2: Het toestel opzetten in de verkeerde omgeving
De meeste gasdetectietoestellen doen een zuivere lucht kalibratie bij opstart, al dan niet automatisch. Zijn er gassen aanwezig dan doe je op dat moment een foute zuivere lucht kalibratie.
Hou het toestel voldoende ver verwijderd van de ademzone. Je ademt ongeveer 17-18 Vol% zuurstof uit. Jouw gasdetectietoestel verwacht 20,9 Vol% zuurstof. Een fout is dus heel snel gemaakt.
Doe een zuivere lucht kalibratie vóór je begint te werken. Je weet namelijk nooit of jouw voorganger het juist heeft gedaan. Doe je zelf geen zuivere lucht kalibratie dan werk je verder met de fout van iemand anders.
FOUT 3: Niet bumpen en denken dat alles goedkomt…
Een sensor kan vergiftigd worden of defect gaan om verschillende redenen. Weten waarom bumpen van levensbelang is? Lees dan dit artikel!
Wanneer ben je zeker dat jouw gasdetectietoestel werkt? Door er gas op te zetten! Niet zomaar elk gas maar een referentiegas met een gekende concentratie. Op die manier kan je de responssnelheid van de sensor achterhalen en een afwijking vaststellen. Is er een te grote afwijking? Kalibreer jouw toestellen dan of breng ze binnen voor service.
Ook wegwerptoestellen of ´onderhoudsvrije toestellen´ moeten gebumpt worden. Dat het een onderhoudsvrij toestel is betekent niet dat de sensor 2 of 3 jaar perfect blijft werken. Een H2S-sensor kan vergiftigen of defect gaan maar het toestel vertelt het jou niet.
Het is niet omdat de sensor nul aangeeft dat er ook nul is. Het is niet omdat hij niet in alarm gaat dat hij werkt. Bumpen met testgas vóór gebruik is jouw enige zekerheid.
FOUT 4: Verkeerde slang/probe gebruiken
Gebruik je slangen of probes uit het verkeerde materiaal dan kunnen reactieve gassen zomaar geabsorbeerd worden. Detectie van Chloor, Ammoniak, Blauwzuur en solventen zijn maar enkele voorbeelden van gassen die aangepast materiaal vereisen. Twijfel je? Neem dan contact met ons voor meer informatie.
Komen geabsorbeerde gassen door de warmte vrij dan geven sensoren een foutieve uitlezing. Een deel van de plant wordt ontruimd of een besloten ruimte wordt niet vrijgegeven maar eigenlijk is er niets aan de hand. Misschien was er vijf maanden geleden wel benzeen in de ruimte maar gaf het toestel toen 0 ppm aan. Enkel omdat jij het verkeerde materiaal hebt gebruikt. Een klein foutje met desastreuze gevolgen.
FOUT 5: Niet lang genoeg wachten tijdens de meting
Elke sensor heeft een responstijd of vertraging. Als we iemand na 30 seconden een ruimte zien vrijgeven vragen we ons af hoe dat op zo´n korte tijd mogelijk is.
Je moet namelijk op 3 niveaus meten: boven, midden en beneden. De meeste O2, katalytische LEL, CO en H2S-sensoren hebben een responstijd van ongeveer 30 seconden. Er bestaan zelfs sensoren met een responstijd van enkele minuten!
Gebruik je verlangslang dan moet je nog eens 4 seconden per meter extra wachten. 10 meter slang vraagt dus een extra respons- of meettijd van 40 seconden. Daar tel je de responstijd van de sensor bij op. Een ruimte van 5 meter diepte na 30 seconden vrijgeven is onverantwoord!
Dit zijn maar enkele dingen die mis kunnen gaan bij het meten en detecteren van gassen.
Nog altijd worden er mensen het veld ingestuurd zonder duidelijke uitleg. Omdat er geen tijd was? Omdat je het toestel aanzet en het dan toch wel zijn werk zal doen? Omdat de persoon in kwestie niet moet kunnen interpreteren?
Iemand het veld insturen zonder training is spelen met mensenlevens. Je kan niet interpreteren als je niet weet welke sensoren er in jouw toestel zitten. Of als je niet weet hoe de sensoren en meetprincipes werken.
Er hangt een mensenleven af van jouw meting en jouw interpretatie. Wat is een leven jou waard?
Niet bumpen en denken dat alles goedkomt… is een understatement. ATF wegenbouw NV bumpt zijn veelal ´onderhoudsvrije’ gasdetectie-toestellen periodiek.
Tijdens deze keuring stellen we toch elke keer opnieuw vast dat er één of meerdere ‘schijnbaar werkende’ toestellen niet (correct) reageren op het testgas. Collega’s het veld insturen met een niet gekeurd toestel is dan ook onacceptabel.
Hoi Koen,
Dank je wel voor jouw feedback.
Dat zien wij inderdaad ook heel vaak. Toestel wordt als ´onderhoudsvrij´ verkocht. Gebruikers denken dat het heel de levensduur van ca. 2 of 3 jaar perfect werkt maar in de praktijk is dat vaak heel anders. Tal van vergiftigingen kunnen ervoor zorgen dat sensor veel minder reageert dan zou moeten of nog erger zoals je zelf zegt: zelfs niet meer reageert! Testen met gas is dus echt een noodzaak.
Het is vaak beangstigend om vast te stellen dat mensen LEL gaan meten, zonder te weten wat dat betekent. Op de vraag: Hoeveel gas zit er in de besloten ruimte als je 10 %LEL meet krijg ik regelmatig het antwoord: 10 % natuurlijk! Ook waarom we maar 10 %LEL mogen “accepteren” (ik zie liever 0 !!!), krijgen we soms gefronste wenkbrauwen.
Responstijd van het meten met een 10 meter lange aansluitslang, is ook een onbekende.En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Gelukkig is er Ine die ons wat bij kan leren! Goed bezig S&D team! Doe zo voort.
Wat velen nogal eens durven vergeten is de eigen veiligheid.
Meermaals gezien dat mensen (operators, brandweer en zelfs gasanalisten) geen persoonlijke bescherming droegen bij het meten van toxische gassen en dampen.
Ook de kalibratietermijn wordt soms niet gerespecteerd. Als technieker van gasdetectieapparatuur krijg ik soms toestellen binnen waarvan de kalibratietermijn weken tot zelfs maanden verstreken is. Om dan nog maar te zwijgen van de staat van de toestellen……
De juiste locatie is belangrijk. Als gasanalist moest ik regelmatig de discussie aangaan met operatoren en ingenieurs die mij vroegen om een behouder te meten via een flens spacer of drain valve omdat zij te lui waren om een mangat te openen.
Windrichting en windsnelheid is ook een belangrijke factor. Veel brandwachten en contractors hangen hun detectietoestel niet correct ten opzichte van hun werkplek. Of soms veel te dicht bij hun ontstekingsbron…..
Meten is weten…..als je weet wat en waar je moet meten…..