Waterstof – hoe detecteer jij dit gas?!

Tegenwoordig schakelen meer en meer mensen over naar Infrarood LEL-sensoren (LEL IR) in plaats van de standaard Katalytische LEL-sensoren (LEL KAT). Lees hier meer over het verschil tussen beide sensoren.

Omdat ze minder snel vergiftigen, minder batterij verbruiken (en dus een langere autonomie hebben), een langere levensduur hebben (soms tot 8 jaar in plaats van 3 jaar) en daarom een logischere en vooral voordeligere keuze ‘lijken’.

 

Maar ben jij op de hoogte van de nadelen of vooral de don´ts van deze LEL IR-sensor?!

Tijdens een gasdetectie training in petrochemie vorige week, werd de Infrarood LEL-sensor gebruikt voor detectie van waterstof in inerte atmosfeer.

Geen probleem, denk je misschien? Maar wat als de Infrarood LEL-sensor nu eens niet reageert op waterstof? Want dat doet hij dus niet!

 

Waterstof: welke sensor en waarom?

Een Infrarood LEL-sensor detecteert koolwaterstoffen (een binding tussen C en H, koolstof en waterstof). Waterstof (H2) bevat geen koolstof (C) in zijn keten en kan daarom niet gedetecteerd worden.

Maar wat gebeurt er als een Infrarood LEL-sensor een uitlezing geeft van 0% LEL op zijn display? Maak jij dan de juiste interpretatie of ga jij voort op de 0% LEL en interpreteer jij deze 0 als GEEN gas aanwezig?

Meten is weten maar als je niet weet wat je meet kan je simpelweg NIET interpreteren!

Gebruik dus nooit een LEL Infrarood sensor voor detectie van waterstof!

 

Waterstof en een Katalytische LEL-sensor: dé oplossing?

Een Katalytische LEL-sensor detecteert brandbare gassen waaronder waterstof (H2) MAAR heeft altijd minimaal 14 vol% zuurstof (bij de meeste fabrikanten) nodig voor een betrouwbaar meetresultaat! Daalt de zuurstofconcentratie onder de 14 vol% en geeft de LEL KAT een uitlezing van 0% LEL dan mag je dus NIET besluiten dat er geen brandbaar gas aanwezig is.

Bij de Drager toestellen schakelt de LEL KAT zelfs uit onder de 12 vol% O2 door volgende melding te geven op het scherm: LEL: —.

Wil je waterstof detecteren bij voldoende zuurstof (> 14vol%) dan is een Katalytische LEL-sensor dus zeker dé oplossing! Twijfel je over het juiste percentage zuurstof dan raden we deze sensor niet aan!

 

Een Elektrochemische waterstofsensor?!

Wil je waterstof detecteren maar ben je niet zeker van het % zuurstof dan is zowel de LEL KAT als LEL IR géén oplossing.

Gebruik dan altijd een elektrochemische (‘specifieke’) H2-sensor.

Kies altijd voor een H2-sensor met uitgebreid meetbereik. Gebruik je een H2-sensor van 0 tot 1000 ppm dan vergiftig je hem in geen tijd.

De LEL-waarde (Lower Explosion Limit) van waterstof is 4 vol% of 40.000 ppm. 100% LEL komt dus overeen met 40.000 ppm.

Heeft de waterstofsensor een meetbereik tot 1000 ppm? Dan komt dit overeen met 100% LEL/40 of 2,5% LEL. De meeste LEL-sensoren gaan pas in alarm vanaf 10% LEL. Bereik je regelmatig 10% LEL dan is de H2-sensor al na enkele metingen vergiftigd!

Advies is om altijd voor een uitgebreid H2-meetbereik van 0 tot 4 vol% (of 100% LEL) te gaan. Op deze manier kan je de sensor niet vergiftigen!

 

Koolmonoxide (CO)- sensor & waterstof: waarom niet?

Een koolmonoxide sensor is kruisgevoelig voor waterstof. Tegenwoordig zien we meer en meer CO-sensoren gebruikt worden om waterstof lekken op te sporen. Opnieuw niet dé beste oplossing. Heb je een te groot waterstof lek (soms is 1 vol% of 10.000 ppm H2 al voldoende), dan vergiftig je de CO-sensor in no time. Gebruik dus beter een elektrochemische H2-sensor waarvan je zeker bent!

Heb je waterstof op jouw locatie en zoek je een ideale meetoplossing? Neem dan contact met ons op voor een gratis demotest! Of bel: +32 (0) 468 12 50 58.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!