Een politie interventie? Koolmonoxide en waterstofsulfide detecteren! (DEEL II)

In ons vorig blog hadden we het over het detecteren van zuurstof. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

We merken dat politie meestal (niet altijd) gebruik maakt van een persoonlijke CO-detector. Wist je dat er ook andere brandbare en toxische gassen kunnen vrijkomen tijdens een (politie) interventie? In het blog van deze week hebben we het over het “toxische” koolmonoxide (CO) en waterstofsulfide (H2S). 

Dit zijn 2 toxische gassen, die interessant zijn om te detecteren tijdens een interventie.

We zien dat er meestal wel een persoonlijke enkelgasmonitor voor detectie van koolmonoxide (CO) wordt meegenomen. 

Maar is dit wel voldoende?

 

BW clip CO enkelgasdetector voor CO

Koolmonoxide

Waarom de meeste interventiediensten en politie wel een CO-sensor bij hebben.

CO of koolmonoxide is een kleurloos en reukloos gas. Je kan het niet ruiken. Er zijn veel “dodelijke” interventies met CO als boosdoener. Koolmonoxide wordt niet voor niets de sluipmoordenaar genoemd. Het komt vrij bij onvolledige verbranding van een brandstof in een cv-ketel, gasfornuis, hout-, gas- of open haard.

Kom je een huis binnen tijdens een interventie en is er CO aanwezig, dan zal je het niet ruiken. CO bindt zich, net als zuurstof, aan de hemoglobine van rode bloedcellen. Het neemt de plaats in van zuurstof. En wordt op deze manier door het lichaam vervoert. Op deze manier krijgen de cellen en weefsels te weinig zuurstof.

Als je ergens 8 uur verblijft mag je maar 20 ppm CO “zien”. Daarom adviseren we CO-sensoren in te stellen op een laag alarm van 20 ppm. Wist je dat CO dodelijk is vanaf 12.800 ppm? Je overlijdt binnen de 1 tot 3 minuten. Maar ook lagere concentraties zijn dodelijk. Wordt je blootgesteld aan 1600 ppm, dan overlijd je binnen 1 uur. Soms worden er veel hogere CO-concentraties vastgesteld tijdens een “CO”- interventie.

Het is dus belangrijk om bij een interventie standaard een CO-meter mee te nemen. Wel adviseren we een CO-meter waarbij je de waarde kan aflezen. 

Meestal wordt er gekozen voor het goedkoopste model op de markt. Dit zijn de wegwerptoestellen die je niet kan uitzetten en die GEEN waarde tonen. Je zet het toestel vandaag op en na 2 (of 3 jaar) valt het toestel vanzelf uit. Het nadeel van deze toestellen is dat je de waarde niet kan zien. Als het alarm staat ingesteld op 20 ppm, gaat het pas in alarm op 20 ppm. Interessanter vinden we dat je de waarde kan zien als je binnen gaat. Staat jouw toestel op 19 ppm, dan vinden we het belangrijk dat je dat kan zien en gepast actie kan ondernemen.

Ook als jouw toestel 19 ppm CO aangeeft, moet je voorzichtig zijn. Er zit namelijk altijd een vertraging op sensoren. Wist je dat een sensor nooit direct reageert? Je moet een sensor altijd de tijd geven om te reageren. Wist je dat de T90 (= tijd dat de CO-sensor nodig heeft om 90% van zijn werkelijke eindwaarde te bereiken), ca. 30 seconden bedraagt? 

Dit betekent niet dat de sensor pas na 30 seconden zal reageren. Wel dat je lang genoeg moet wachten om de werkelijke waarde te bereiken door de vertraging die erop zit. 

Loop je rond met het toestel en gaat het toestel in alarm, dan kan het zijn dat je de CO-concentratie al “gepasseerd” bent. 

Persoonlijke CO-meters zijn diffuus. Ze hebben geen pomp en kunnen dus geen gas aanzuigen. 

 

Multigasdetector

Waterstofsulfide

 Naast koolmonoxide is er nog een ander belangrijk toxisch gas om te detecteren. Waterstofsulfide (of H2S) kom vrij bij rotten van organisch materiaal. Het is de geur die vrijkomt bij het openen van een riool of een beerput. Maar even goed is het de geur die vrijkomt op een interventie waar je te maken hebt met een overleden persoon.

Wist je dat H2S toxisch is? De grenswaarde van waterstofsulfide is amper 1,6 ppm. Over 8 uur mag er dus maar 1,6 ppm aanwezig zijn. De kortetijdswaarde is amper 5 ppm. Dit is de waarde waaraan je gemiddeld over 15 minuten mag blootgesteld worden, maximum 4 keer per dag, met een tussentijd van minimaal 1 uur. Deze toegelaten concentraties zijn dus enorm laag!

Als er meer dan 100 ppm H2S aanwezig is, ruik je het gas niet meer. Dan is de reukzenuw verzadigd. Soms horen we dat je bij aanwezigheid van een overleden persoon, best even “goed” inhaleert. Dan ben je de stank “gewoon”.

Vanuit toxisch gevaar, is dit dus absoluut GEEN aanrader! 

Lange tijd blijven staan waar je staat, is dus gevaarlijk voor jou. 

Sta je op een interventie met mogelijke aanwezigheid van H2S, dan adviseren we een H2S-sensor mee te nemen. Je moet de waarde in ppm kunnen aflezen. 

Er bestaan persoonlijke H2S-meters of multigasmeters waarin naast een H2S-sensor ook een zuurstofsensor en een CO-sensor aanwezig zijn. Deze 3 parameters worden simultaan gedetecteerd. Gaat 1 van de 3 sensoren in alarm, dan heb je nog tijd om te “ontsnappen”.

Waar wij naar streven is 0 ppm op alle toxische sensoren (vb: CO en H2S), 20,9 vol% op de zuurstofsensor en 0% op de LEL-sensor. 

Meer over de LEL-sensor lees je in het volgende blog.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!