Draadloze zonebewakers – dé toekomst! 

In ons vorig blog hadden we het over Blackline Safety, een nieuwe speler op de Belgische markt. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week nemen we je mee in de wereld van (draadloze) Area Monitoring. Eén van de meest gebruikte zonebewakers is de Radius BZ1 van Industrial Scientific.

Area Monitors of zonebewakers worden opgesteld tussen werknemers en de bron van waar gassen kunnen vrijkomen of ontsnappen.

Zonebewakers kunnen uitgerust worden met verschillende sensoren zoals een zuurstofsensor, LEL voor brandbare gassen, PID voor koolwaterstoffen, koolmonoxide en/of waterstofsulfide sensor en tal van andere (toxische) sensoren.

Ze worden ingezet om een bepaalde zone op een site af te bakenen. Vaak worden ze in de vier windrichtingen geplaatst.  

De meetwaarden kunnen in real-time op het display worden afgelezen. Je wordt onmiddellijk verwittigd bij potentieel of dreigend toxisch en/of brandgevaar. 

Je hebt de keuze uit een stand alone zonebewaker of een volledig draadloos systeem waarbij de gegevens in real time worden doorgestuurd van de zonebewaker naar de pc in een controlekamer of naar een mobiel apparaat.

 

In welke situaties kan je zonebewakers gebruiken? 

Omdat zonebewakers regelmatig worden ingezet tijdens tijdelijke projecten of shutdowns kan je ze soms beter huren dan kopen. Valt een vast gasdetectie systeem (tijdelijk) uit dan is een (draadloze) zonebewaker een ideale (tijdelijke) oplossing.

De Radius BZ1 is beschikbaar in gepompte en diffuus versie. Wil je het toestel aan een besloten ruimte plaatsen om de persoon in de ruimte op tijd te alarmeren bij vrijgave van een toxisch en/of brandbaar gas dan neem je beter een gepompte versie. Je laat een slang met vlotter neer in de besloten ruimte, waardoor het gas wordt aangezogen tot in het toestel zelf. Bij aanwezigheid van een gas gaat het toestel in alarm.

Zet je het toestel in de “open” lucht dan kan je beter voor de diffuus versie kiezen. Deze heeft bovendien een langere autonomie waardoor je het toestel minder snel moet opladen. Meer weten over de autonomie van het toestel? Dit hangt af van de sensoren. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Omdat ze relatief licht zijn, kan je zonebewakers gemakkelijk verplaatsen. Heb je morgen een andere locatie waar gas kan vrijkomen dan zet je het toestel eenvoudig op die locatie.

De Radius BZ1 valt op door zijn duidelijke (oranje) kegel waardoor je het toestel niet zomaar kan “missen”.  

Let wel: zonebewakers zijn GEEN vervanging voor persoonlijke gasdetectie toestellen. We adviseren deze te gebruiken in aanvulling op de persoonlijke meters. Wat we vaak zien in onze trainingen is dat de zonebewaker blijft staan terwijl de persoon zich naar een andere afdeling of locatie verplaatst. De zonebewaker detecteert enkel in de onmiddellijke omgeving van waar het toestel staat! Neem een persoonlijk toestel mee als je naar een andere locatie gaat.

 

Hoe stel je een Real-Time Zonebewaking op? 

Vaak krijgen we de vraag om de hoeveel meter een zonebewaker opgesteld dient te worden om de zone te beveiligen. Is er 50 meter tussen 2 toestellen en komt er een gaswolk “voorbij” dan kan de gaswolk tussen de 2 zonebewakers passeren zonder dat de toestellen in alarm gaan. Alles hangt dus af van het type gas, de dampdichtheid (is het zwaarder of lichter dan lucht), de windrichting (hoe staat de wind en wat als de wind de gassen net wegblaast van de zonebewakers?).

Best is om de gas detectoren niet te ver te zetten van waar de werknemers aan het werk zijn. Wil je meer advies? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Ook in het gebruik of plaatsen van zonebewakers gaat wat denkwerk vooraf. Meten is weten!

 

Welke Zone-Opstelling is het meest geschikt voor jouw applicatie?

  1. Stand-alone
    Eén of meerdere Zonebewakers bewaken een bepaalde zone. Ze werken als stand-alone omdat ze onderling NIET zijn verbonden met elkaar. Elk toestel werkt autonoom.
  1. Zonebewaking
    Bewaken van een tank, besloten ruimte, warm werk,…
    Gaat één van de toestellen in alarm dan zullen alle toestellen die tot dezelfde groep behoren een alarm geven. Op die manier kan je snel een volledige zone afbakenen.

Reacties

  1. Marc Reunis schreef:

    Zonebewaking kan gebruikt worden voor het bewaken van welbepaalde zones. Nadeel momenteel is het gegeven dat niet iedereen deze correct kan aflezen of correct de perimeter van de radius kan bepalen, zodat er onbewaakte delen achterblijven. Misschien door het op termijn meer in te zetten, dat het ook meer bekend en correcter gebruikt zal worden.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!