Wat zijn de gevaren van werken in een septische put en/of riool?

In ons vorig blog hadden we het over werken in een Besloten Ruimte. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week bespreken we de gevaren van werken in een septische put en/of riool. Welke gassen komen er mogelijk vrij en moet je zeker kunnen detecteren? Heb jij een gasdetectietoestel bij met zuurstofsensor, LEL-sensor voor detectie van methaan en H2S-sensor voor detectie van waterstofsulfide?

MicroClip X3

 

Een zuurstofsensor voor detectie van de zuurstofconcentratie

Wil je weten of je een beerput of septische put in mag? Dan moet je zeker zijn van voldoende zuurstof in de ruimte. Een ideale zuurstofatmosfeer toont 20,9 vol% zuurstof (O2) op jouw gasdetectie toestel. Is er iets dat de zuurstof verdringt dan zal de sensor in alarm gaan. Meestal wordt een alarm ingesteld van 19,5 vol% O2.

Is er minder aanwezig dan 19,5 vol% zuurstof? Dan krijg jij een hoorbaar en visueel alarm.

 

Een LEL-sensor voor brandbare gassen

Als er methaan vrijkomt in een septische put dan heb je een LEL-sensor nodig voor detectie van brandbare gassen. Je wil hier vooral methaan kunnen detecteren! De LEL sensor toont 0% LEL in een ideale atmosfeer. Er is dan geen gas aanwezig. Meestal wordt de LEL-sensor ingesteld op een laag alarm van 10% LEL. Geeft de LEL-sensor een waarde aan? Dan kan je beter NIET afdalen in de ruimte!

Opgelet: methaan is een reukloos gas. Zijn er geurstoffen (zoals mercaptanen of THT) aan toegevoegd, dan ruik je het dus wel! Maar hier ben je nooit zeker van…

Een LEL-sensor zal wel detecteren en jou een waarde tonen bij aanwezigheid van methaan.

 

Een H2S-sensor voor detectie van waterstofsulfide

Wat zijn de gevaren van H2S?

Waterstofsulfide (H2S) of zwavelwaterstof, is een sterk ruikend en giftig gas. Het ontstaat bij rotting van zwavelhoudende, organische stoffen.

Omdat H2S de kenmerkende geur van rottende eieren draagt, wordt het gebruik van gasdetectietoestellen vaak onderschat. We horen regelmatig, mijn ‘neus’ is mijn gasdetectietoestel. Maar dat doe je dus beter niet!

 

Wist je dat…?

  • Vanaf 100 ppm ons reukorgaan verlamt en H2S niet meer wordt geroken of waargenomen?
  • H2S kleurloos en zeer giftig is?
  • H2S een LEL (lower explosion limit) van 4,3 vol% heeft?
  • H2S zwaarder dan lucht is, vandaar dat we H2S vooral op de bodem van septische putten en rioleringen terugvinden en moeten detecteren om te kijken of het aanwezig is?
  • Vanaf 01/01/2022 de grenswaarden voor H2S aangepast (verlaagd) zijn naar:
    • TWA (grenswaarde): 1,64 ppm
    • STEL (kortetijdswaarde): 4 ppm

 

Giftige effecten van H2S

Enkelgasmonitor voor H2S

1 PPM Ruikbaar
1,64 PPM Grenswaarde (AANPASSING vanaf 01/01/2022)
100 PPM Geurloos
300 PPM Bewusteloos
1000 PPM Onmiddellijke ademhalingsstilstand, bewusteloos, gevolgd door dood

 

Heb ik echt een specifieke H2S-sensor nodig?

Wist je dat H2S sneller toxisch is dan brandbaar? We zien regelmatig een LEL-sensor gebruikt worden voor detectie van H2S. Als de LEL-sensor in alarm gaat (of reageert) ben je te laat!

Voor detectie van waterstofsulfide gebruik je dus best een specifieke H2S sensor in ppm.

De LEL van H2S is 4,3 vol%. (ieder gas heeft zijn eigen LEL-waarde, deze ligt vast). 1 vol% van een bepaald gas komt overeen met 10.000 ppm (parts per million). Dan is 4,3 vol% omgerekend 43.000 ppm. De meeste LEL sensoren gaan pas in een visueel en hoorbaar alarm op 10% LEL of 4.300 ppm.

Als je besluit dat een LEL sensor jou tijdig alarmeert bij een aanwezigheid van H2S, dan ben je fout! Een LEL sensor zal pas een uitlezing geven van 1% LEL of 430 ppm.

De huidige kortetijdswaarde (STEL) van H2S is 4 ppm (deze is vanaf 01/01/2022 gewijzigd). De STEL waarde is bij 1% LEL dus al 100 keer overschreden!!!

Lees hier meer

 

Hoe kan je waterstofsulfide detecteren?

Voor detectie van H2S bestaat er een “specifieke” elektrochemische (EC) sensor op ppm-niveau. Zij hebben als functie om specifiek te reageren op de aanwezigheid van H2S.

Wist je dat de H2S-sensor ook kruisgevoelig kan reageren op andere gassen?

Lees hier meer

Deze sensoren kan je zowel in enkelgastoestellen tegenkomen als in multigastoestellen waar deze sensor in combinatie zit met anderen sensoren zoals O2 en LEL.

Let wel op! De H2S-sensor mag niet gebruikt worden bij aanwezigheid van een hoge concentratie (hoger dan het meetbereik van bv. 100 ppm H2S)

Bij grote lekken spreken we van enkele honderden ppm’s. Wist je dat de sensor daardoor defect gaat?

Wil je een gasdetector kopen of huren? Heb je een tijdelijk project? Je kan een gasdetectietoestel huren voor enkele dagen, weken of voor een langere shut-down on-site. Wij leveren dit af, met een training op maat.

Voor huur van gasdetectie kan je ons contacteren.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!