In ons vorig blog hadden we het over bumpen en het verschil tussen een korte en lange bumptest. Heb je deze gemist? Lees het dan nu! Klik hier.
De laatste tijd krijgen we in onze trainingen regelmatig de vraag welke meting sneller is: een meting met een diffuus toestel of een meting met een gepompt toestel.
In het blog van deze week hebben we het over het verschil tussen beide metingen en de applicatie van beide toestellen.
Wat is de applicatie van een gepompt toestel?
Een gepompt gasdetectie toestel werd ontwikkeld voor vrijgave van besloten ruimtes. Het toestel wordt gebruikt om gas uit een ruimte of leiding te trekken. Je kan het toestel in de hand houden en het display zien terwijl je de meting uitvoert. Je kan een slang neerlaten in de ruimte om het gas over een afstand binnen te trekken in het toestel. Op die manier kan je een ruimte vrijgeven over een afstand van wel 25 meter met behulp van de juiste slang.
Gepompte gasdetectietoestellen worden gebruikt om een ruimte te detecteren op aanwezigheid van gas voor je deze betreedt.
Voor deze applicatie gebruik je geen diffuus toestel want dit toestel kan geen gas aanzuigen. Het detecteert enkel het gas dat op de sensoren terecht komt. Maar het toestel kan dus geen gas aanzuigen. Als een diffuus toestel in een ruimte in alarm gaat, sta je zelf al in het gas (of je bent er al voorbij).
Bij een gepompt toestel hoor je de pomp in het toestel lopen. Je voert altijd een pomptest uit om zeker te zijn van de goede werking van de pomp. Blokkeer je de inlaat dan moet het toestel in pompalarm gaan. Geen pompalarm? Laat het toestel nakijken!
Wat is een diffuus toestel en wat is de applicatie?
Een diffuus toestel is een toestel zonder pomp. Het gas kan dus niet aangezogen worden in het toestel. Een diffuus toestel wordt gebruikt ter persoonlijke bescherming. Je gebruikt het toestel dus enkel in een ruimte die vooraf vrijgegeven werd.
Je draagt het toestel op borsthoogte, maximaal 25 cm verwijderd van de ademzone. Zorg dat sensoren altijd ‘vrij’ kunnen ademen zodat het gas op de sensoren kan komen.
Het verschil in snelheid
Wat we de laatste tijd vaak zien is dat diffuus toestellen gebruikt worden voor een applicatie waarvoor je beter de gepompte versie gebruikt.
Soms worden diffuus toestellen aan een koordje in de ruimte gehangen.
Of deelnemers aan onze trainingen denken dat gepompte toestellen sneller zijn dan diffuus toestellen.
Maar dat is niet waar.
Als je kijkt naar de applicatie, is een gepompt toestel net trager. Omdat je er ook nog slang en/of een probe moet op bevestigen om het gas in het toestel aan te zuigen. Om het gas aan te zuigen over een afstand, is een gepompte versie dus juist trager.
Hou rekening met een extra responstijd van 4 seconde per meter slang of probe.
Gebruik gepompte en diffuus toestellen dus enkel voor de applicatie waarvoor ze geadviseerd en verkocht worden.
Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de T90 of responstijd van de sensor. Dit is de tijd die de sensor nodig heeft om 90% van zijn werkelijke eindwaarde te bereiken. Voor de meeste sensoren is dit al snel ca. 30 seconden. Dat wil niet zeggen dat de sensor pas na een halve minuut begint te reageren. De sensor kan vaak al na enkele seconden reageren.
Om echter te betrouwen op het meetresultaat wacht je beter lang genoeg tot de waarde op het gasdetectie toestel stabiel blijft.