Do´s & Don´ts van een gaslekzoeker

In ons vorig blog hadden we het over het gebruik van de juiste slang voor het meten over een afstand. Wist je dat het gebruik van een foutieve slang, voor een foutieve meting zorgt?  Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het artikel van deze week lees je meer over het gebruik en de juiste werking van een gaslekzoeker. Wat meet het toestel wel en wat meet het zeker niet?

 

Wat is een gaslekzoeker?

Een gaslekzoeker detecteert (brandbare) gassen in ppm (parts per million) niveau. Standaard LEL sensoren in gasdetectie toestellen detecteren in %LEL niveau. 1% LEL is niet hetzelfde als 1 ppm. Elk brandbaar gas heeft een andere Lower Explosion Limit (LEL). Methaan heeft bijvoorbeeld een LEL van 4,4 vol%. 1 vol% komt overeen met 10.000 ppm. 4,4 vol% komt dan overeen met 44.000 ppm.

Op de tekening hieronder zie je dat 100% LEL overeen komt met  4,4 vol% of 44.000 ppm.

Een standaard LEL-sensor heeft een meetbereik van 0 tot 100% LEL en meestal wordt het toestel ingesteld op een laag alarm van 10% LEL. Waar de resolutie van de standaard LEL-sensor meestal 1% LEL is, kan een gaslekzoeker veel nauwkeuriger detecteren in ppm niveau. De resolutie van de gaslekzoeker is 1 ppm.

 

Welke gassen kan je detecteren met een gaslekzoeker?

We krijgen regelmatig de vraag of gaslekzoekers bepaalde gassen wel of niet detecteren. In onderstaande video zie je dat lage concentraties niet altijd gedetecteerd worden. Zo zal 10 ppm waterstofsulfide en 50 ppm koolmonoxide niet gedetecteerd worden.

Een gaslekzoeker is dan ook geen grenswaarde bewaker. Je wilt weten of er ergens een lek (vaak honderden ppm´s) aanwezig is en vooral “waar” het lek zich bevindt.

Enkele gassen die je kan opsporen met gaslekzoekers? Koolwaterstoffen zoals methaan, benzine, diesel, pentaan, butaan, waterstof, aardgas, solventen, ammoniak, alcohol en propaan.

 

De juiste werking van een gaslekzoeker – Sensit HXG-3

De Sensit HXG-3 gaslekzoeker geeft naast een ppm uitlezing, ook een uitlezing in %LEL. Let wel: de Sensit geeft geen exacte %LEL waarde. Beter is om de %LEL uitlezing van je persoonlijk gasdetectietoestel te gebruiken en niet voort te gaan op de %LEL uitlezing van de gaslekzoeker. De nauwkeurigheid ervan kan enorm verschillen!

Zet de gaslekzoeker altijd op in zuivere lucht! Het toestel doet een automatische zero (of nulstelling) bij opstart. Is er gas aanwezig, dan maak je een fout. Het toestel nult de aanwezige gassen weg. Je programmeert dat, wat er op dat moment van brandbaar gas aanwezig is, 0 ppm is.

Wil je het toestel zelf een zuivere lucht kalibratie laten uitvoeren druk dan op de C-knop: ZERO op het toestel tot er AUTO ZERO verschijnt.

De Sensit is rechts uitgerust met een wieltje. Hoe dichter je bij het gaslek komt hoe sneller het begint te tikken.

Twijfel je of een bepaald gas gedetecteerd kan worden? Vraag het dan zeker na. Niet elk gas kan gedetecteerd worden met een gaslekzoeker!

 

Hoe test jij een gaslekzoeker?

Wist je dat de sensor van een gaslekzoeker, net zoals alle gasdetectie toestellen, defect kan gaan? Een uitlezing van 0 ppm is niet altijd 0 ppm. Als de sensor defect is, kan je het enkel maar vaststellen door te testen met een referentiegas! Heb je een kalibratiegas met methaan dan moet de sensor daarop reageren!

Hou je een alcoholstift voor de sensor van de lekzoeker dan moet het toestel beginnen tikken (indien je het geluid hebt ingesteld via het wieltje rechts van het toestel).

Krijg je geen reactie? Doe het toestel dan zeker binnen voor service!

Op 28 januari 2021 organiseren we een Gasdetectie Bootcamp in Zeebrugge.

Deze training is speciaal voor wie in contact komt met gevaarlijke gassen en wie praktisch wil leren werken met gasdetectie toestellen! Ook leer je welke sensoren wel of niet geschikt zijn voor jouw applicatie. Alle do´s & don´ts van bumpen komen aan bod.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!